ATENȚIE! Vrei să pleci cu mașina care nu e proprietate personală în străinătate? Ai nevoie de actele astea:

cv

Conditiile in care un cetatean poate parasi Romania cu un autoturism care apartine legal unei alte persoane sunt neclare si genereaza nenumarate confuzii in practica chiar si printre specialisti. Unii spun ca este nevoie de o procura speciala de la notar, care nu mai poate fi eliberata de cand a intrat in vigoare Noul Cod civil, altii sustin ca este necesar un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv in afara tarii. Punctul de vedere oficial al Politiei de frontiera  nu este de acord cu niciuna dintre variante.

Astfel, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei a explica, intr-un punct de vedere formulat ca urmare a unei solicitari, ca Politia de Frontiera Romana nu solicita conducatorului auto documente din care sa reiasa  raporturile juridice dintre acesta si proprietarul mijlocului de transport.

Practic, politistii de frontiera nu vor solicita conducatorul auto nici procura, nici contract de comodat. Singurele acte pe care ei le verifica sunt:

  • permisul de conducere al soferului aflat la volan,
  • asigurarea de raspundere civila auto si
  • certificatul de inmatriculare a masinii (la acest document fiind vizata rubrica referitoare la valabilitatea inspectiei tehnice perioadice a autoturismului).

“La iesirea din tara sunt aplicabile conditiile privind admiterea vehiculelor in circulatie pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 si Conventia asupra circulatiei rutiere, care  stabilesc ca autoturismele aflate in circulatia intemarionala trebuie sa fie inmatriculate, asigurate pentru raspunderea civila corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto  trebuie sa detina un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul“, precizeaza Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei in punctul de vedere formulat. (sursa)

CITESTE SI: MARE ATENTIE! Un nou VIRUS conceput pentru a ataca exclusiv 12 bănci din România!

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Laur
Laur
5 ani in urma cu

mie mi-au cerut vamesii moldoveni procura la intrarea in Basarabia.

Vova
Vova
5 ani in urma cu

zi mersi ca nu te-au batut

lucifer
lucifer
5 ani in urma cu

daca se face o distinctie intre conducatorul auto si autovehicol, atunci , intr-adevar conditiile cerute de politia de frontiera romana sunt corecte si suficiente , in conditiile in care ele sunt respectate si aplicate uniform la toate trecerile de frontiera romane.
cum acest lucru , pe de-o parte nu se respecta iar pe de alta parte , raportat la ceilalti participantai la trafic , conducatorul auto si vehicolul reprezinta un tot unitar, categoric este mai mult decat benefic incheierea unui contract de comodat (imprumut de folosinta ) intre proprietarul masinii si cel ce o foloseste , in tara sau strainatate si nu neaparat reportat sua prin prisma dovedirii acceptului proprietarului ci in perspectiva (nedorita de nimeni dar care ar trebui prevazuta) unor oricaror altor evenimente rutiere la derularea carora este sau poate fi direct implicat cel ce conduce autovehicolul . Nu proprietarul de drept. .