ATENTIE! Un uriaș fake-news din România despre COVID-19 circula pe internet

Pe reţelele de socializare s-au propagat în ultimele zile noi informaţii false despre cum ar trebui românii să se ferească de infectarea cu COVID-19. Astfel, potrivit acestora, oamenii ar avea nevoie acasă de un anumit kit-ul anti-COVID care să conţină betadină, iar cei care vor să evite îmbolnăvirea cu noul coronavirus ar trebui să facă gargară cu această substanță.

Kitul ar trebui să mai conțină vitamine, paracetamol şi un cilindru de oxigen, susțin autorii. Aceste informaţii sunt însă de cele mai multe ori eronate şi vin din partea unor oameni fără pregătire medicală.

Specialiştii spun că o alimentaţie echilibrată conţine toate vitaminele de care avem nevoie și nu este necesar să luăm suplimente. În plus, medicii avertizează că betadina trebuie folosită doar în anumite condiţii pentru că poate provoca arsuri grava dacă facem gargară.

„Betadina este un produs medical care este destinat să fie folosit de către profesionişti în domeniul sănătăţii. Poate să dea arsuri dacă este pusă pe piele o perioadă mai lungă de timp, pe anumite tipuri de răni, pe mucoase, cu atât mai mult pe mucoasa bucală dacă faci gargară cu ea. Aşa ceva nu este descris medical. Scade încrederea pacienţilor în medici pentru că uite, medicii nu au spus de lucrul ăsta, dar au găsit ei pe undeva pe internet şi astfel pun la îndoială recomandările medicale, spun că ştiu ei mai bine”, a declarat dr. Ciobotaru Ovidiu, medic internist, potrivit Mediafax.

Ce include kit-ul împotriva COVID-19 (sursă: Facebook, grupul „Eşti din Neamţ dacă”):

Paracetamol
Betadina pentru apa de gură şi gargară
Vitamina C şi D3
Complex B
Vapor + capsule pentru abur
Oximetru
Cilindru de oxigen (numai pentru urgenţă)
Exerciţii de respiraţie

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.