ATENȚIE! Șoferii care NU au în mașină această fișă riscă AMENZI.

1368

O simplă foaie de hârtie poate salva viața șoferilor implicați în accidente rutiere grave. Se numește Carte de salvare la bord, poate fi găsită pe internet și le dă pompierilor de la descarcerare informații vitale pentru operațiune: unde este bateria mașinii, unde sunt airbag-urile, rezervorul, conductele de combustibil sau unde trebuie tăiată caroseria pentru scoaterea rapidă și în siguranță a victimelor.

Cartea de salvare conţine informaţii preţioase, folositoare în cazul accidentelor rutiere care necesită descarcerare.

“Una este să te duci și să primești toate informațiile de care ai nevoie, în ceea ce privește protecția victimei și a ta, ca echipaj, și alta este să te apuci să cauți airbaguri, instalații GPL”, spune plutonier major Florin Avram, comandantul unui echipaj de descarcerare de la ISU Brașov.

Specialiștii susțin că un simplu airbag frontal care nu s-a declanșat la accident se poate activa în mijlocul operațiunii de salvare, cu pericol major pentru victime și pentru pompieri, informeaza digi24.ro

Tot ce au de făcut șoferii este să acceseze adresa de internet, să-și aleagă cartea de salvare a propriului autoturism, și să o imprime color, pe o simplă foaie de hârtie. Foaia se împăturește și se păstrează în parasolarul șoferului.

“Sperăm ca, în viitor, toți conducătorii auto să își procure și să își descarce de pe internet asemenea cărți, care, până la urmă, le-ar putea salva viața”, spune căpitan Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov.

Părerile șoferilor sunt însă împărțite.

“E obligatoriu să folosească toată lumea așa ceva, să fie mașinile în dotare cu așa ceva”, spune un şofer.

“Nu cred că are sens, ținând cont că mașina poate să fie zob după un accident”, este de părere o şoferiţă. (sursa: online report)

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

5 comentarii

 1. Încercați să puneți și textul de lege la care faceți referire. Poate veți constata că, de fapt, el nu există.

 2. Important de mentionat: o soferita care inca se mai incalta cu fesul uneori si care a luat orasul pe muie.
  Mergand pe gandirea ei, haideti sa scoatem dracului airbagurile…ca daca faci masina praf si pulbere…la ce iti mai ajuta? Oricum mori…
  Un om in halul asta de prost nu ar trebui sa conduca.

 3. E tare treaba. Poate ar fi fost frumos sa existe o versiune romaneasca a site-ului de unde sa putem descarca foaia cu pricina. Sau poate ar fi fost bine ca fiecare masina de descarcerare sa aiba o tableta(antishock) conectata la internet la o baza de date cu informatiile astea (da stiu cer prea mult/Atunci ar costa masina de salvare mai mult ca loganul de politie de 80k)Sau poate nici nu ar trebui sa aiba internet. Poate ca o baza de date incape pe un card de date.
  Oricum foarte tare doamna care a spus ca daca masina e facuta zob….Pai tocmai pt ca e facuta zob si cineva vrea sa te scoata intreg de-acolo e bine sa ai cacatul ala de hartie.Si daca domnul de la ISU considera ca e de folos cine sunt eu sa zic ca greseste. Pana la urma dansul se loveste zilnic de problemele astea. Eu unul caut si descarc. SI sa dea Dumnezeu sa nu am nevoie vreodata. Si la fel iti doresc si tie cel ce citesti aceste randuri.

 4. Ce ar fi ca printr-o simpla aplicatie pompierii,smurdul, sa aibe toate informatiile despre airbaguri,rezervoarecabluri electrice, de pe net sau direct de la firma producatoare de autoturisme?.Scopul vostru nu este de a ne proteja ci pur si simplu de a inventa noi si noi metode de a da amenzi.Aveti nevoie de bani la buget?Nimic mai simplu:creeati locuri de munca pentru cei direct productivi nu pentru bugetari.Deja mi-e teama sa respir fara teama ca iau vreo amenda.

 5. Acestea sunt aberatii facute sa sperie oameni . Pompieri au protectii speciale pentru airbag-urile care nu sunt declansate iar de descarcerat ,aceasta operatiune se face numai in functie de pozitia victimei, nu exista un loc anume in functie de tipul autovehiculului. De baterie si rezervor nu are rost sa mai comentez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *