Atentie, romani! Apare o TAXA noua in Romania

Românii vor scoate bani mai mulţi din buzunar când vor merge la cumpărături. Presate de Comisia Europeană, autorităţile din România impun o nouă taxă, legată de reciclare. Cum va funcţiona totul?

Românii vor avea de plătit o nouă taxă atunci când vor merge la cumpărături. Este vorba despre sistemul de garanție-returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, introdus de autorităţi şi în România, pentru a stimula reciclarea.

Este acelaşi sistem care funcţionează şi în Uniunea Europeană, a precizat ministrul Mediului, Barna Tanczos. Pentru orice sticlă sau ambalaj de până la 3 litri, românii vor plăti mai mult cu 50 de bani. Vestea bună este că aceşti bani vor putea fi recuperaţi la returnarea ambalajului.

Ţinte ambiţioase de reciclare impuse României
Ministrul a explicat că tot acest proces este menit să ajute la ţinta de reciclare impusă României de către autorităţile europene. El a indicat şi momentul din care sistemul de garanţie-returnare va deveni operaţional în ţara noastră.

“Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național.

În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare. În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a declarat Barna Tanczos la Digi24.

Sticlele vor avea un cod de bare special
Ministrul Mediului a subliniat că este vorba doar despre ambalajele de băuturi. El a explicat şi cum va funcţiona întreg procesul.

“50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare-returnare.

Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *