Atenție mare! Se anunță schimbări MAJORE la pensii! Toți românii sunt vizați de aceste modificări!


Toți românii sunt vizați de o decizie care se va lua doar în câteva zile. Atunci se va hotărâri asupra unor modificări extrem de importante în ceea ce privește pensiile.

Recalcularea pensiilor actuale, stabilirea studiilor de masterat şi doctorat ca vechime în muncă, reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut trei copii şi stabilirea unui singur tip de pensie anticipate sunt doar câteva prevederi deosebit de importante incluse în proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Actul normativ, care a fost adoptat anul trecut de Parlament, se va afla în atenţia Curţii Constituţionale. CCR trebuie să decidă pe 27 februarie ce se întâmplă cu proiectul de lege amintit, ale cărui prevederi se vor aplica din septembrie 2021.

Pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Există o mare posibilitate ca unele pensii să crească. Nicio pensie nu va scădea, deoarece, în urma recalculării, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

Un alt punct important se referă la studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licenţă şi cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă. O altă prevedere stipulează că femeile care au născut cel puţin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu şase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de şase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

Noua lege stipulează că se va rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, existăp atât pensie anticipată, cât şi pensie anticipată parţială, diferenţa între ele fiind că a doua se obţine cu penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări. Noua lege mai prevede şi plăţi retroactive la pensii pentru perioade la alegere. Dacă în prezent plăţile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permamentă, nu temporară, cum este acum.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *