Atenție mare! Infecția cu COVID-19: Simptomul care trece neobservat

Infecția cu noul coronavirus este asociată cu o multitudine de simptome, unele complementare unei gripe mai severe, altele aparent fără legătură cu modul clasic de manifestare al unei boli infecțioase.

De la o tuse uscată până la pierderea mirosului sau a gustului sau chiar conjunctivită, o serie de simptome neplăcute, extenuante sunt asociate în mod uzual infecției cu coronavirus. Acum, oamenii de știință susțin că au descoperit un alt simptom care ar putea indica faptul că ați fost infectat, o „senzație ciudată în nas”, transmite publicația standardmedia.co.ke, citată de Știrile Pro TV.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au avertizat că unele simptome asemănătoare congestiei nazale ar putea indica o infecție cu noul coronavirus, precum uscăciune excesivă și scurgeri din nas.

În cadrul studiului, cercetătorii, conduși de Jordi Navarra, au scris: „Prezența acestor simptome și apariția timpurie a acestora ar putea facilita diagnosticul precoce al Covid-19 și eforturile inițiale de distanțare socială”.

În studiu, cercetătorii au intervievat 35 de pacienți cu Covid-19 în legătură cu simptomele lor. Rezultatele au arătat că mai mult de 68% au raportat cel puțin un simptom nazal, inclusiv uscăciune excesivă și o senzație continuă de scurgeri din nas.

Astfel de simptome s-au manifestat în paralel cu cele des întâlnite în cazul infecției cu coronavirus, precum pierderea mirosului și a gustului și au durat, în medie, 12 zile. “52% dintre pacienți (însă numai 3% din grupul de control) au raportat o senzație persistentă de curgere din nas”, arată studiul.

Alt simptom rar: gustul metalic în gură
Luna trecută, cercetătorii britanici au relatat că au descoperit un nou simptom asociat acestei infecții, și anume gustul metalic în gură. Pierderea mirosului și a gustului au fost unele dintre principalele simptome relevate de medicii și cecetătorii care au studiat simptomatologia virusului SARS-CoV-2, de la apariția primelor cazuri. Însă a avea un gust metalic persistent în gură este un simptom mai puțin cunoscut și se numește parageuzie.

Noul simptom a fost prezentat într-un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină a SUA. Studiul a notat:„Pentru mulți oameni bolnavi, cu infecții virale ale căilor respiratorii, experiența consumului de alimente și a perceperii aromelor este adesea estompată în mod secundar de rinită și obstrucție nazală. Olfacția retronazală este un proces senzorial care permite oamenilor să perceapă aroma, care este definită ca percepția a tot ceea ce depășește cele 5 dimensiuni gustative ale alimentelor: dulce, sărat, amar, acru și umami.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *