Atenție! Anunț important despre pensii: Ce îi așteaptă pe români în 2019

Anunț important despre pensii: Ce îi așteaptă pe romani în 2019. Chiar dacă legea pensiilor a fost discutată și rediscutată, anul 2019 nu a adus nici dublări sau triplări de pensii și nici modificările promise în legatură cu de modul de calcul. Chair și așa, vor exista câteva schimbări, însă cele mai multe se vor simți abia în 2021.

Potrivit noii legi a pensiilor aflate în Camera Deputaţilor pentru votul final, punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019. Ținând cont că legea nu esteîncă promulgată, Guvernul pregăteşte deja o ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte că punctul de pensie şi pensia minimă vor fi îngheţate până în luna septembrie. Asta înseamnă că abia în ultimele patru luni ale anului viitor pensionarii vor lua mai mulţi bani. Din septembrie pensiile vor creşte cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi în plus 247,5 lei, cine are două puncte va lua 330 de lei etc.

Pensia minimă va creşte de la 640 de lei, la 704 de lei, tot din septembrie. Doar că nu va exista nici un fel de departajare între cei care au lucrat minim 33 de ani şi cei care primesc aceşti bani ca indemnizaţie socială. Și în 2019 toţi pensionarii care au pensia minimă vor primi aceiaşi majorare indiferent de anii lucraţi. Acesată departajare se va face din 2021.

Pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a şi care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia şi de recalculare în baza Legii nr. 221/2018 vor fi cei mai câştigaţi în 2019. Procedura se realizează din oficiu în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019, însă drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie 2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel iniţial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Încă este o incertitudine dacă anul viitor românii îşi vor mai putea cumpăra vechime pentru pensie ţinând cont că actualul mecanism este aprobat doar până la finalul acestui an. Totuşi, cumpărarea vechimii pentru pensie pentru perioadele neasigurate din trecut a fost prevăzută în proiectul de lege privind sistemul public de pensii, aprobat de Executiv şi aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor. Este de aşteptat ca şi în 2019, Guvernul să de o hotărăre legată de continuarea procedurii de cumpărare a vechimii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *