ATAC FARA PRECEDENT la adresa Romaniei, de la Bruxelles: „ANTIMAGHIARISMUL se manifestă la NIVEL STATAL.” Cine este autorul acuzațiilor

Eurodeputatul László Tőkés a cerut, în cadrul miniplenarei din 2 mai a Parlamentului European, protecție europeană pentru comunitatea maghiară din România.

În opinia lui Tőkés, „antimaghiarismul se manifestă la nivel statal, național, precum și în ceea ce privește studiul medical în limba maghiară”.

În expunere, europarlamentarul a arătat că „în timp ce unele structuri și unii reprezentanți ai forului legislativ al Uniunii Europene critică vehement Ungaria pentru o imaginară politică antiminoritară – mai concret antisemită și rasistă – a guvernului, concomitent, în mod cinic și părtaș, își închid ochii la amplificarea și extinderea antimaghiarismului din România”. Fiind vorba de două state membre ale UE, europarlamentarul și-a manifestat protestul față de discriminarea comunitătii maghiare din Ardeal, precum și față de această dublă măsură aplicată în cazul românilor și maghiarilor.

Citiți și:  Se repetă istoria la Hădăreni! Bătaie cu furci în plină stradă, după un conflict interetnic între mai multe persoane

În mod concret, Tőkés a vorbit despre planul de comasare a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior. Eurodeputatul consideră că „se urmărește, de fapt, desființarea totală a tradiționalului învățământ medical desfășurat în limba maghiară”. Politicianul maghiar a relatat în plen cum a fost înființată Universitatea de Medicină din Tîrgu Mureș, inițial ca institut superior cu predare exclusiv în limba maghiară.

László Tőkés a informat încă din 2011 Parlamentul European în legătură cu faptul că, în opinia lui, „se ignoră cu premeditare dispozițiile privind dezvoltarea învățământului multicultural prin întărirea liniei de studiu în limba maghiară”.

Deputatul László Tőkés, care acum reprezintă o formațiune din Ungaria, FIDESZ, a cerut ca organismele europene, în speță Parlamentul European să ocrotească instituțiile maghiare din România, învățământul medical din Transilvania, în general comunitatea maghiară din această țară.

Citiți și:  Jurnalul unui interlop maghiar închis pentru deţinere ilegală de arme: „N-am avut chef să slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români“

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

nicio vizualizare
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile