ATAC ASUPRA ISTORIEI NAŢIONALE: Accesul românilor la cele mai importante artefacte ale istoriei lor va fi interzis

Asediul asupra istoriei şi culturii noastre se înteţeşte. Astfel, după ce, de ani buni, tot ceea ce înseamnă istorie veche a României (ex: culturile neolitice Cucuteni, Hamangia sau Gumelniţa sau epoca geto-dacică) este eliminat din manualele de specialitate, în paralel cu promovarea prin toate mijloacele de informare doar a non-valorilor şi distrugerea siturilor arheologice, acum a venit rândul artefactelor să fie ascunse.

Concret, în viitorul apropiat, toate obiectele de maximă importanţă arheologică, cele care demonstrează clar şi fără drept de apel statornicia noastră milenară pe aceste meleaguri, ar putea fi mutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României într-un loc secret, în care publicul larg nu va avea acces.

Dupa ce 12 ani au stat ascunse in lazi, intr-o cladire pe cale sa se naruie, cele mai importante dovezi ale istoriei Romaniei ar putea fi mutate, la primavara, intr-un depozit de maxima securitate al Ministerului Apararii.

Stirile PROTV v-au aratat de curand, imagini revoltatoare din interiorul Muzeului National, inchis pentru ca lucrarile de consolidare au esuat, iar autoritatile sunt incompetente. Cei care ar putea aloca fonduri, pentru salvarea cladirii, sunt incapabili sa gaseasca solutii.

Gânditorul de la Hamangia va fi ascuns privirii românilor

Gânditorul de la Hamangia va fi ascuns privirii românilor

”Ganditorul de la Hamangia”, una dintre cele mai valoroase obiecte de patrimoniu, este tinut departe de ochii publicului si asa o sa ramana pentru multa vreme. La fel se va intampla si cu restul colectiei din cultura Cucuteni-Cris. In primavara, toate acestea vor fi mutate dintre peretii coscoviti intr-un depozit secret al Ministerului Apararii.

“Ar fi o preluare care presupune nu numai un spatiu suficient de mare si de uscat, ar fi un spatiu care sa fie sub o baza publica pentru ca, va dati seama, sunt valori enorme ale patrimoniului national acolo. E un spatiu care poate sa apartina Minsterului Apararii”, a spus secretarul de stat in Ministerul Culturii Radu Boroianu.

Ar fi nevoie de 7.000 de metri patrati. In plus, incaperile ar trebui sa aiba 5 metri in inaltime, dar si sisteme de climatizare. “Marea problema e aceea ca aceasta cladire nu mai ofera conditiile necesare minime pentru a pastra un patrimoniu atat de mare. Sa fie amenajate in depozite si laboratoare pentru ca este o prioritate de grad zero”, a spus directorul Muzeului de Istorie.

Muzeul de Istorie este, in mare parte, inchis din 2002 pentru lucrari de restaurare care ar fi trebuit sa se incheie in 2006. Totul s-a blocat din cauza unui conflict izbucnit intre reprezentantii statului si firma Romconstruct.

“Practic, nimic din ceea ce trebuia sa se termine nu s-a terminat. Inclusiv spatiile care sunt considerate a fi gata, nu sunt functionale pentru muzeu”, a explicat directorul.

In 2006, cladirea putea fi reabilitata, alaturi de alte 22 de monumente istorice, printr-un acord cadru de 78 de milioane de euro semnat cu Banca de Dezvoltare.

Guvernantii de atunci sustin ca muzeul a pierdut, insa, banii alocati deorece se afla in litigiu. In cel mai fericit caz, daca maine s-ar relua santierul Muzeul National de Istorie ar putea fi redeschis abia in 2020. (sursa:http://stirileprotv.ro)

Riscurile sunt imense

Dacă acest lucru se va concretiza, atunci ne supunem unor pericole de mare anvergură. Înainte de toate, generaţiile ce vor veni după noi nu vor avea niciun fel de informaţie privind descedenţa lor şi dreptul pe acest pământ, lucru care va face din copiii şi nepoţii noştri urmaşi văduviţi de mii de ani de istorie a strămoşilor lor. De acest lucru vor beneficia din plin acele forţe externe care doresc destabilizarea României, sărăcirea locuitorilor ei pînă la limita subzistenţei, astfel încât să-şi poată însuşi extrem de uşor resursele şi bogăţiile unui popor care nu va mai avea niciun argument istoric pentru a combate acest tip de asediu.

Ceramică de Cucuteni,spartă de plug la Hândreşti

Ceramică de Cucuteni,spartă de plug la Hândreşti

Ca atare, se impune o atitudine tranşantă din partea noastră împotriva acestui gen de acţiune făţişă împotriva a tot ceea ce însemnăm noi ca popor şi ţară din punct de vedere istoric. Lipsa de reacţie va crea premisele ca tot ce am primit moştenire de la înaintaşii noştri să fie însuşit extrem de curând de cei care nu au nicio conexiune etnică sau istorcă cu acest spaţiu geografic.

Noi am făcut un prim pas. Asociaţia Vatra Daciei demarează în această primăvară două proiecte arheologice de anvergură: Zargedava (epoca geto-dacică) şi Hândreşti (cultura Cucuteni), dar este nevoie şi de implicara voastră pentru a reuşi să ne împorivim acestui adevărat atac asupra istorei noastre. Dacă ei vor să ne ascundă artefactele, atunci să fim noi cei care cercetăm pământul pentru a găsi altele, demonstrând, astfel, că, uniţi, putem rezista.

A venit vremea ca, dincolo de discuţiile sterile pe internet sau polemicile nesfârşite pe marginea unor teorii sau altele, să strângem rândurile prin implicare directă în cercetarea, protejarea şi promovarea istoriei naţionale pentru că a devenit mai mult decât evident că Statul nu o va face şi asta pentru că el este supus demult altor interese.

Îndemnăm, de asemenea, toate asociaţiile, ONG-urile, profesorii de istorie de bună-credinţă din România, reprezentanţii mass-media, dar şi orice persoană fizică ce îşi iubeşte ţara să ceară explicaţii Ministerului Culturii şi reprezentanţilor Muzului Naţional de Istorie a României cu privire la incredibilul abuz care se pregăteşte.

un articol de Valentin Roman

ESTE NEVOIE ŞI DE IMPLICAREA VOASTRĂ. AFLĂ DETALII DESPRE CUM POŢI CONTRIBUI LA PROTEJAREA ISTORIEI NAŢIONALE DÂND CLICK AICI

http://www.vatra-daciei.ro/

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile