AstraZeneca oprește testele la vacccinul anti COVID după apariția unei boli inexplicabile

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat marți o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariția unei boli inexplicabile la un participant, scrie AFP conform Agerpres.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanșat și am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania, partener industrial al universității britanice, într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al companiei a descris pauza ca „o acțiune de rutină care trebuie să se întâmple ori de câte ori există o boală potențial inexplicabilă într-unul dintre studii, în timp ce este investigată, asigurându-ne că menținem integritatea studiilor”, transmite Statnews.

Vaccinul se află în prezent în cea de-a treia fază a testelor clinice.Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul lunii august semnarea, în numele statelor membre ale UE, a unui contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziția a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în prezent în fază experimentală, a anunțat executivul comunitar.

Vezi: Adrian Streinu Cercel revine in forta: Într-un timp nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID

Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziție în luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potențial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede și opțiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.

Documentul semnat mai prevede că statele membre ale UE ″pot despăgubi producătorul (AstraZeneca) în anumite condiții″⁣ pentru a compensa ’’riscul ridicat″ al procesului de dezvoltare a vaccinului.

Vezi: Cât va costa o doză de vaccin anti-COVID-19 distribuită de Comisia Europeană. Când ar urma să ajungă pe piață, în România

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *