Ăștia ne bagă în război! 4 avioane F-16 ale României au ajuns aproape de granițele Rusiei

Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16, relatează defenseromania.ro .

Avioanele F-16 Fighting Falcon ale României vor asigura în perioada aprilie – iulie 2023 misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Împreună cu tehnicienii și specialiștii, ROAF dislocă 100 de persoane pentru asigurarea misiunilor.

De subliniat că Forele Aeriene Române vor opera pentru protejarea spațiului aerian al statelor baltice, aflate în coasta Federației Ruse, în unul din cele mai tensionate puncte de la granița NATO cu Rusia.

Personalul care se va disloca în Lituania, pe baza aeriană din Šiauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” a Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.

Carpathian Vipers – efectiv complet în Lituania. Patru avioane F-16 românești vor asigura protecția spațiului aerian al statelor baltice
Militarii detașamentului de patru avioane de luptă F-16 FightingFalcon, Carpathian Vipers, au ajuns în efectiv complet în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania.

Citiți și:  General Radu Theodoru: Alarmă de gradul zero

Aceștia vor executa în perioada aprilie – iulie 2023, misiuni de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO.

„Dislocarea contingentului a fost un efort considerabil și s-a desfășurat în mai multe etape”, anunță Forțele Aeriene Române.

„Un detașament precursor, format din 22 de militari, a pregătit din punct de vedere logistic și administrativ toate condițiile necesare pentru integrarea întregului detașament în teatrul de operații. Sâmbătă, 25 martie, o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a asigurat transportul celorlați membri, în maximă siguranță, către locul ce le va fi casă în următoarele luni, Baza Aeriană Šiauliai.

Odată cu aterizarea celor patru aeronave F-16 multirol, detașamentul s-a întregit, iar, în prezent, piloții execută misiuni de recunoaștere și familiarizare cu spațiul aerian și procedurile de operare locale.

Citiți și:  Implicarea Romaniei in bombardarea ilegala si neprovocata a Serbiei de catre NATO in 1999

Misiunea Carpathian Vipers este de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 asigură permanent avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Alianței”, mai precizează ROAF.

Contingentul românesc dislocat în afara teritoriului național se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu