Așa zisa biserică a Norvegiei își cere iertare pentru că a fost împotriva avortului

Așa zisa biserică a Norvegiei este cea mai mare comunitate creștină din țară: din ea fac parte circa 70% din totalitatea populației țării.

Recent, episcopii acesteia au dat publicității o declarație în care își cer iertare pentru pozițiile pro-viață pe care au adoptat-o anterior și afirmă că avortul „promovează sănătatea, siguranța și securitatea femeilor”, scrie evz.ro

„Când a fost adoptată legea avortului auto-determinat în anii 1970, Biserica s-a opus categoric schimbărilor introduse (de lege)”, arată comunicatul. „Preoții și ceilalți criticau cu tărie legea cu scopul de a proteja viața nenăscută. Astăzi, noi înțelegem că această argumentație a Bisericii nu permitea un bun dialog. Or, noi vrem să contribuim la aceasta.”

Și comunicatul continuă

„O societate cu acces legal la avort este o societate mai bună decât o societate fără un asemenea acces. El previne avorturile ilegale și promovează sănătatea, siguranța și securitatea femeilor. Acest lucru nu este mai puțin evident din perspectivă globală. Pe plan internațional constatăm că bisericile contribuie încă la povara a numeroase femei gravide în poziții vulnerabile.”

În Norvegia, avortul este legal în primele 12 săptămâni și poate fi aprobat în mod special până la 18 săptămâni dacă o femeie completează o cerere (majoritatea lor sunt aprobate fără probleme), scrie Life Site News.
„Recunoaștem că Biserica a stăpânit într-o mică măsură situațiile în care se aflau numeroase femei însărcinate și nu a reușit să exprime într-un mod credibil înțelegerea față de experiența femeilor și față de provocările cu care au fost confruntate. Dimpotrivă, Biserica, ca instituție de-a lungul istoriei, a dovedit o lipsă de angajament pentru eliberarea femeilor și pentru drepturile acestora. Ne cerem iertare. Ca Biserică, trebuie să schimbăm modul în care abordăm avortul și în care avem grijă de persoanele care sunt afectate.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *