Arsenalul ireal găsit în casa unui bărbat din Oradea: peste 1.300 de bombe si proiectile de diferite calibre. „Ar fi putut arunca în aer întreg centrul oraşului!“

O colecţie de peste 1.300 de bombe, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe a fost descoperită sâmbătă, 4 ianuarie, în casa unui bărbat din centrul municipiului Oradea.

Autorităţile din Oradea au fost alertate de soţia colecţionarului, care a sunat sâmbătă, 4 ianuarie, la 112 pretinzând că soţul ei s-a rănit din pricina unei petarde.

În prima fază, la adresa indicată de femeie s-a deplasat un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea, care l-a transportat pe bărbat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Rănile orădeanului erau, însă, mult prea grave pentru a fi produse de petarde. Avea plăgi multiple la nivelul mâinii şi feţei şi a rămas internat la secţia de Chirurgie a Spitalului clinic judeţean Oradea. „Rănile sunt de gravitate medie, dar cu prognostic rezervat”, a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD.

Ca atare, medicii au anunţat Poliţia, iar mai multe echipaje de poliţişti şi specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au descins la locuinţa bărbatului, găsind într-o anexă a casei un adevărat arsenal de război: peste 1.300 de muniţii şi elemente de muniţie, dintre care 483 de bombe şi alte proiectile provenite din al Doilea Război Mondial, care, dacă ar fi explodat, ar fi putut provoca o tragedie de proporţii.

Citiți și:  2 milioane de femei germane au fost VIOLATE de armata bolșevică în vara anului 1945

„Echipajul pirotehnic al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la faţa locului, a identificat 1.366 de muniţii şi elemente de muniţie (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe, respectiv 883 elemente de muniţie) provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată”, se precizează în comunicatul ISU Crişana.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, până la evacuarea întregii cantităţi de muniţie clădirea a fost evacuată.

Totodată, a mai spus Fărcuţa, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Bihor au deschis un dosar penal pe numele bărbatului, care e cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi deţinerea unor muniţii interzise.

Citiți și:  37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate/Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „eliberatorilor” ruși, în 1944

Bărbatul avea atestat pentru detectarea de metale însă, potrivit legii, ar avut obligaţia să predea muniţia de război, care trebuie depozitată în condiţii speciale. În loc de asta, el le ţinea într-o anexă a imobilului în care locuiesc mai multe familii. Mai mult, sâmbătă, 4 ianuarie, a încercat să desfacă un proiectil, ceea ce a provocat o explozie şi rănirea sa.

ISU Crişana reaminteşte că, în cazul descoperirii unor muniţii sau elemente de muniţii, este obligatoriu ca cetăţenii să sune la 112. Între altele, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori demontarea focoaselor sau a altor componente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.