Armata română vs. armata ucraineană vs. armata rusă. Cum stăm la echiparea cu tancuri, avioane, elicoptere şi fregate

40-m

În 2012 cheltuielile pentru armată ale Fe­deraţiei Ruse s-au situat la 90,7 mld. do­lari, sau 4,4% din PIB. Ca sumă, bugetul pentru apărare al Rusiei ocupă locul trei în lume, după cel al SUA şi cel al Chinei. Ţara este în plin proces de modernizare militară, iar gu­vernul rus cheltuie aproximativ 200 mld. do­lari pentru dezvoltarea şi producţia de echi­pa­mente militare prin programul de ar­mament pentru 2007-2015. Programul de arma­ment al Rusiei pentru 2011-2020 a fost lansat în decembrie 2010, iar Vladimir Putin, care la acea dată ocupa funcţia de premier, a anunţat că Rusia va aloca 20.000-21.500 miliarde de ruble (apro­ximativ 600 miliarde de dolari) pentru achi­ziţia de echipamente militare noi în ur­mă­torii zece ani. Ministerul rus al apărării vrea să cumpere, printre altele, 250 de rachete ba­listice interconti­nentale (ICBM), 800 de na­ve aeriene de luptă, 1.200 de elicoptere, 44 de sub­marine, 36 de fregate, 28 de corvete şi 24 de distrugătoare.

Citiți și:  VIDEO | Echipajul unei aeronave militare și-a văzut „îngerul păzitor”

În 2012, bugetul pentru apărare al României a fost de 2,19 miliarde dolari, sau 1,2% din PIB.

Pe lângă dotarea cu tancuri şi forţa mi­lita­ră umană, România este net inferioară Ru­siei şi la capitolul lansatoare multiple de ra­chete. Cifrele arată că forţele armate ro­mâ­ne au 188 de astfel de unităţi, în timp ce Rusia dispune de peste 3.700 de lansatoare.

Discrepanţe uriaşe sunt şi la capitolul forţelor navale şi aeriene. România are un număr total de 129 de aeronave şi 48 de nave maritime de război. Rusia dispune de peste 3.000 de aeronave şi circa 352 de nave maritime de război.

Citiți și:  2 milioane de femei germane au fost VIOLATE de armata bolșevică în vara anului 1945

buget-armata

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

2 comentarii

  1. andrei scurtu

    :)))

    true

  2. ioan costescu

    Armata , dupa revolutie a fost trecuta pe ultimul plan de catre clasa politica. Redimensionarea armatei ca efective umane , tehnica de lupta a facut ca ea sa nu mai aiba capabilitati de reactie. Imaginile din emisiunile PRO PATRIA si dim publicatile militare induc ideea ca aceasta institutie este capabila sa faca fata unei agresiuni in faza initiala a razboiului .Tehnica de lupta este depasita , trupa este neinstruita (poate cei care au fost in AFGANISTAN , IRAK , BOSNIA sunt cit de cit antrenati).Distrugerea Romaniei sa facut pas cu pas : reducerea efectivelor- indepartarea prin disponibilizarea a ofiterilor si subofiterilor bine pregatiti; tehnica de lupta depasita si invechita; ''pariul cu agricultura '',''industria este un morman de fiare vechi'',"nu-i moral sa vindem armament lasa ca ii moral pentru rusi si americani '', ''mare privatizare pe nimic'', privatizarea finantelor romanesti , instrainarea resurselor naturale -petrol , energie electrica , gaze naturale, etc in schimbul a ce ?Intrarea in U.E. si NATO ! Tot timpul am fost santajati ….iar cum stam la mila U.E . si NATO!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.