“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERALINTERNATIONALSTIRI

Armata americană a lansat „mama tuturor bombelor“ în Afganistan (VIDEO)

646x404 5

Patru oficiali ai armatei americane au dezvăluit că Washingtonul a lansat o bombă uriaşă în Afganistan. Potrivit primelor informaţii, este rboba de bomba MOAB. Aceasta a fost lansată în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României), fiind vorba de cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite, transmite CNN.

MOAB este cunoscută drept „mama tuturor bombelor“ şi cântăreşte aproximativ 9,8 tone, fiind ghidată de un sistem GPS.

„Atacul a avut scopul de a minimiza pericolul la care sunt supuse forţele afgane şi americane care efectuează operaţiuni în zonă, maximizând, în acelaşi timp, distrugerea luptătorilor şi dotărilor Statului Islamic“, se arată într-un comunicat al forţelor americane.

Potrivit surselor militare, bomba – lansată de o aerovană MC-130, care aparţine Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale – a vizat un fief al reţelei teroriste Statul Islamic (SI) din districtul Achin, provincia Nangahar.

O reţea de tuneluri a fost distrusă şi 26 de jihadişti au murit în urma acestei operaţiuni, precizează AFP.

Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat în legătură cu „un nou succes“. Preşedinţia afgană a dat la rândul ei asigurări că au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a evita producerea de victime în rândul civililor.

Provincia Nangahar, situată la graniţa cu Pakistan, este un important fief al SI în Afganistan. Forţele afgane şi cele americane au efectuat mai multe raiduri aeriene în această provincie din august 2016 încoace.

Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

Ce este MOAB

MOAB (Massive Ordnance Air Blast) este una dintre cele mai puternice arme convenţionale, fiind concepută iniţial ca armă psihologică pentru a determina predarea inamicilor.

Bomba cântăreşte peste 9,8 tone şi conţine 8.164 kilograme de explozivi. Explozia sa este echivalentă cu cea provocată de 11 tone de TNT, având o putere de distrugere echvalentă cu cea a unei mici bombe nucleare. A fost proiectată de Forţele Aeriene ale SUA în 2002 şi testată de armata americană în martie 2003, înainte de începerea războiului din Irak. La vremea respectivă, a fost considerată cea mai puternică armă non-nucleară.

Cu toate acestea, o armă supranumită „tatăl tuturor bombelor“ a fost testată de ruşi în 2007, Kremlinul descriind bomba ca fiind „de patru ori“ mai puternică decât MOAB.

Fiecare bombă MOAB costă în jur de 16 milioane de dolari, potrivit site-ului de informaţii militare Deagel. Până în prezent, armata americană a cheltuit 314 milioane de dolari pe producţia de explozivi. (sursa)

VEZI SI: New York Times: România ar putea fi victima unui război nuclear, din cauza scutului antirachetă

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.