Arafat RECUNOASTE: Situaţia nu este sub control. Haos în sistemul medical. Ar putea intra în COLAPS

Creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus ar putea crea un real haos în sistemul medical. În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, situația din România nu este sub control.

Întrebat dacă sistemul medical ar putea intra în colaps, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat că, ”fără nicio discuţie”, dacă nu se reduce numărul de cazuri se poate asunge la presiune pe sistem.

În ceea ce privește limitrea pandemiei de coronavirus, Raed Arafat a precizat că această creștere a numărului de cazuri subliniează faptul că situația nu este deloc sub control.

”Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică…Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a spus Arafat, la Antena 3.

Șeful DSU a mai subliniat faptul că situaţia poate fi ţinută sub control, doar că se stabilesc aspectele care trebuie îmbunătăţite.

”Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie.

Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a mai declarat Arafat.

Un ajutor pentru medici
Potrivit șefului DSU, nu doar medicii pot fi de folos. Și alte persoane pot ajuta în cadrul anchetelor epidemiologice.

”Asigurarea unui număr de personal care să ajute la anchetele epidemiologice, nu neapărat să ai medic. Ancheta epidemiologică, primul care o face poate să ia nişte date, după care alte persoane, instruite ce să întrebe, poate să ducă ancheta mai departe”, a precizat Arafat.

Întrebat dacă crede că sistemul medical ar putea intra în colaps, Arafat a precizat că s-ar putea ajunge la un ”stres maxim”.

”Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”, a mai spus șeful DSU.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *