GENERAL

Arafat este in corzi. DNA i-a redeschis dosar pentru ABUZ IN SERVICIU

arafat raed 22

Luni, 8 noiembrie a avut loc primul termen în procesul intentat de Ministerul Public împotriva șefului DSU, Raed Arafat.

Solicitarea de redeschidere a dosarului penal a fost înregistrată la Tribunalul București pe 1 noiembrie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Procedura de ”confirmare redeschidere urmărire penală” se derulează atunci când procurorul de caz clasează un dosar penal iar procurorul ierarhic superior – care poate fi un procuror șef secție sau unul din procurorii șefi ai instituției, infirmă soluția de clasare și dispune continuarea anchetei. Procedural, ordonanța procurorului ierarhic este definitivă de abia după ce este confirmată de un judecător de la instanța competentă.

Care au fost acuzațiile
Reprezentanții Curții de Conturi au sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Prejudiciile în acest caz sunt estimate la 10.931.460 lei, respectiv 4.272.180 lei.

Sesizările au la bază un raport publicat de instituție în vara anului trecut care a vizat ”Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”, raport în urma căruia Curtea de Conturi a descoperit în cazul IGSU următoarele situații: întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră; produse care nu au fost livrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete); nu s-au calculat și nu s-au reținut penalități de întârziere conform prevederilor acordurilor-cadru pentru nelivrarea la termen a produselor.

”Deși contractarea majorității produselor menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 s-a realizat la începutul stării de urgență, când prețurile produselor se situau la un nivel ridicat, determinat de oferta redusă pe piață și de cererea masivă a tuturor țărilor afectate de pandemie, livrarea efectivă s-a realizat, în unele cazuri, spre finalul stării de urgență, când condițiile de piață s-au relaxat, iar prețul scăzuse semnificativ”, spun reprezentanții Curții de Conturi în raportul de control amintit.

În același dosar figurează și numele fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Arafat a contestat
La vremea respectivă, pe pagina personala de Facebook, Raed Arafat a spus ca a contestat in instanta raportul Curtii de Conturi, fiind vorba despre achizitia unor ventilatoare care nu au mai ajuns in Romania.

„Este vorba despre ventilatoarele care urmau sa fie achizitionate din Elvetia pe fonduri europene si din Coreea de Sud, cu bani de la buget. S-a platit un avans, conform legii, urmand sa se faca plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme sa le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrica. Intarziind, a fost luata decizia de a intrerupe contractul si s-a solicitat plata avansului inapoi. Neplatind avansul, IGSU s-a indreptat in instanta judecatoreasca din Romania impotriva celor doua firme. Pana sa vorbim de paguba, trebuie sa asteptam decizia instantei”, a explicat Arafat.

Sursa: evz.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.