Arafat, ATAC DUR la adresa medicului Flavia Grosan: „Medicina nu se face în stradă”

Secretarul de stat Raed Arafat atrage atenția opiniei publice asupra fenomenului Flavia Groșan. Șeful DSU avertizează că actul medical se face pe baze științifice.

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat vineri, în timpul unei vizite în judeţul Bihor, că medicina nu se susţine în stradă. Actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale dovedite, stabilite prin cercetare, consideră Arafat.

Demnitarul a fost întrebat cum comentează susţinerea dr. Flavia Groşan din partea pacienţilor vindecaţi de ea, susţinere arătată atât în mediile online, cât şi fizic, în momentul în care a fost invitată la o discuţie în cadrul Comisiei etice din cadrul Colegiului Medicilor Bihor.

„Actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale dovedite”
„Medicina nu se susţine în stradă din punct de vedere al practicii actului medical. Actul medical se face pe bază de ştiinţă medicală şi pe bază de protocoale medicale care sunt dovedite, care sunt stabilite prin cercetare. Am evitat să intru în polemici de acest gen, pentru că nu este nici prima, nici ultima dată când avem colegi care vin cu păreri contrare părerilor generale care există din punct de vedere medical. Dar ce v-am zis cred că explică un punct de vedere.

Noi, ca medici, când comunicăm cu populaţia, dacă începem să comunicăm toate aspectele ştiinţifice, în detaliu, s-ar putea să-i derutăm atât de mult încât să nu mai înţeleagă nimeni despre ce este vorba. Deci ca să înţelegi anumite lucruri faci 6 ani de medicină, mai faci încă 5 ani de specializare, mai cumulezi experienţă. Când discutăm între noi, ca medici, înţelegem anumite nuanţe şi anumite lucruri. Dar când intrăm în amănunte pot să devină derutante pentru populaţie.

Arafat a avetizat că sunt colegi medici care induc oamenii în eroare
Şi trebuie să le explici pe înţelesul tuturor. Asta este o problemă cu care ne-am confruntat în România. Şi în alte ţări. Colegi care ies şi explică nişte lucruri care nu sunt pe înţelesul tuturor şi atunci induc oamenii în eroare. Mai mult decât atât nu cred că o să intru să comentez acest caz”, a explicat dr. Raed Arafat, după evenimentul de la Centrul de pregătire a salvatorilor de la Sîntion, în comuna Borş.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş, a declarat luni, după discuţiile derulate în cadrul Comisiei de etică a Colegiului cu dr. Flavia Groşan, că aceasta nu va fi sancţionată. Instituţia s-a autosesizat în urma afirmaţiilor medicului bihorean, publicate într-un ziar central, privind protocoalele din spitale pentru tratamentul COVID-19.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!