fbpx
MEDICAL

Arafat, ANUNT de ULTIMA ORA: Totul se schimbă chiar de astăzi

Raed Arafat RzV

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat în Ministerul Apărării Interne (MAI), Raed Arafat, a făcut un anunț în premieră, la Digi 24. Prin intermediul unui apel video, Arafat a vorbit despre numărul de testări din țara noastră.

Potrivit secretarului de stat, de joi se va începe distribuirea primelor 300 de mii de teste rapide antigen, al cărui rezultat se poate afla în maxim 15 minute. Raed Arafat a subliniat că aceasta este doar prima tranșă din cele 3 milioane care s-au contractat, și că săptămâna viitoare va fi distribuită încă o tranșă.

”O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.

Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibilitatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.”, a spus Arafat la Digi 24.

Testul se va face la simptomatici
Șeful DSU a mai precizat că testul rapid antigen se va face doar persoanelor simptomatice și că, până acum, acesta trebuia confirmat de un test PCR. Totuși, există discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște acest test ca egal cu cel PCR.

”Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Cele 3 milioane de teste încep să intre, primele 300.000 până sâmbătă vor fi distribuite. Deci vom avea o creștere a testării.

Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul.”, spune Arafat.

Ce trebuie să înțeleagă lumea
Ulterior, Arafat a explicat că testele nu vor fi făcute la cerere și că acestea vor fi făcute doar pentru persoanele care au simptome specifice coronavirus pentru a nu îngreuna sistemul de urgență.

”Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate.

Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate.”, a spus Arafat, miercuri seara, la Digi 24.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.