Arafat, ANUNT cumplit în direct. Șoc total pentru români!

De la 1 ianuarie 2022 sute de mii de oameni care până acum beneficiau de servicii medicale gratuite, se vor trezii că trebuie să-și plătească singuri aceste servicii. Raed Arafat a vorbit despre această nouă Ordonanță de Urgență care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022 .

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit în cadrul unei emisiuni speciale difuzată pe EZV Play, despre această nouă Ordonanță de Urgență care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Este vorba despre‎ OU‎G-ul care prevede introducerea contribuției personale pentru consultații în cabinetul medicului în regim ambulatoriu și cea pentru analize și investigații medicale (paraclinice).

„Această ordonanță a fost dată într-adevăr acum vreo doi ani, a fost amânată și acum ai intrat în vigoare. Impactul ei poate fi unul foarte mare pentru omul de rând, mai ales cel care nu are bani.

Din ce-am văzut eu, vulnerabilitățiile acestei ordonanțe sunt următoarele: permiți unui sector să ia bani în plus față de ce ia de la CNAS, deci accesează fondurile CNAS, dar bani sunt în plus, comparativ cu sectorul public.

Citiți și:  Arafat a ținut ascuns faptul că anticorpii monoclonali donați erau EXPIRAȚI! Germania și-a bătut joc de români. A trimis medicamente ieșite din termen de două luni

După care, avem medici care lucrează în ambele sectoare deodată, ceea ce înseamnă mutarea bolnavilor, pentru că e foarte ușor să spui că eu nu am ce imi trebuie aici, du-te dincolo și acolo te trezești că ai de plătit 80.000 de lei, 100.000 de lei. Deci nu vorbim despre 10 lei, vorbim de niște sume imense, ceea ce clar va creea inechitate. „, a spus Raed Arafat în cadrul emisiunii de la EVZ Play.

Șeful DSU, Raed Arafat a afirmat că oamenii care nu plăteau până acum pentru analize, s-ar putea trezi că în câteva săptămâni să li se ceară bani pentru a le face.

Ce înseamnă măsura contribuției personale?
Măsura „contribuției personale” este prevăzută în lege de ceva timp și se referă la ambulatoriu de specialitate, ambulatoriu paraclinic (analize și investigații) și spitalizare continuă. De la 1 iulie, măsura contribuției se aplică numai pentru spitalizare.

„Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulator de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022”, a precizat Adrian Gheorghe, șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, în luna iunie.

Citiți și:  Iulian Bulai LOVESTE DIN NOU. Raed Arafat l-a calcat pe nervi

Contribuția personală este o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, dar nu are o legătură directă cu costul real.

Coplata s-a aplicat în spitatele din România acum ceva timp, fără succces – era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare. Distincția de făcut aici este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real. Scopul coplății este să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.