Anunțul venit acum chiar de la vârful NATO. Este alerta la granita cu Romania

Mircea Geoană a anunțat că forțele Alianței Nord Atlantice (NATO) sunt pregătite să intervină oricând este nevoie. Anunțul, făcut prin intermediul unui mesaj pe o pagină de socializare, vine la scurt timp după ce tensiunile au crescut între Serbia și Kosovo.

Mircea Geoană face anunțul momentului! NATO este pregătită. Vor interveni oricând
Mircea Geoană a anunțat că trupele KFOR sunt pregătite pentru a interveni în conflictul din Kosovo, în situația în care este necesară intervenția acestora. Secretarul general adjunct al NATO a anunțat, prin intermediul unui mesaj pe pagina de Twitter, că a vorbit cu comandatul NATO Ferenc Kajári pe această temă.

„KFOR monitorizează îndeaproape și rămâne pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol în nordul Kosovo, pe baza mandatului său ONU”, anunță Mircea Geoană.

În acest timp, secretarul de presă al Kremlinului anunță că Moscova susține Serbia, subliniind „susținem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au crescut
Presa germană anunță că noile reglementări, care au intrat în vigoare weekendul trecut, au dus la creșterea tensiunilor între Kosovo și Serbia. Noile reglementări nu mai recunosc pașapoartele sârbe la granița dintre cele două state, ceea e a dus la o nouă creștere a tensiunilor.

Sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu, în timp ce autoritățile din acest stat spun că autoritățile sârbe îi tratează la fel pe cetățenii kosovari care trăiesc în Serbia.

Kosovo a anunțat că măsurile nu vor intra încă în vigoare, asta după ce au avut loc mai multe proteste violente în care ar fi fost trase focuri de armă în direcția polițiștilor kosovari.

Următoarea perioadă va fi provocatoare
În acest context, premierul din Kosovo, Albin Kurti, a anunțat că următoarea perioadă va fi provocatoare și problematică, subliniind că Pristina s confruntă cu național-șovinismul sârb.

Mai mult decât atât, el a povestit că drumurile din nordul Kosovo au fost blocate înaintea de aplicării hotărârii privind înlocuirea documentelor de identitate emise de Serbia cu adeverința de intrare-ieșire.

De cealaltă parte, președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a declarat că situația poporului sârb din Kosovo nu a fost niciodată atât de complicată.

„Marele Putin îi ordonă micului Putin (Vucic n.r), aşa că noul Zelenski în persoana lui Albin Kurti (premierul Kosovo – n.r.) luptă contra hegemoniei sârbe. Ştiu că de mulţi ani, chiar de decenii, mulţi nu doresc să audă de problemele reale cu care se confruntă ţara noastră şi oamenii noştri. Niciodată nu am fost într-o situaţie atât de complicată”, spune acesta.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *