ANUNTUL momentului privind închiderea şcolilor din România! (DOCUMENT)

Închiderea şcolilor din România a fost un subiect foarte discutat în ultimele zile, în noul context epidemiologic prin care trece ţara noastră, lovită de un al treilea val al pandemiei. Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei au semnat un ordin comun ce clarifică întreaga situaţie.

Anunţ important privind activitatea şcolilor din România! Ordinul comun semnat de miniştrii Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, referitor la închiderea şcolilor a fost publicat în Monitorul Oficial.

“Scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal”
Este vorba despre ordinul care prevede că, în contextul pandemiei, şcolile se vor închide la intrarea unei localităţi în carantină şi nu când acea localitate atinge pragul de 6 la mie.

Ordinul a fost publicat marţi seara în Monitorul Oficial şi a intrat astfel în vigoare.

“Scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”, se arată în documentul respectiv.

Măsura a fost adoptată după ce Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, i-a cerut lui Vlad Voiculescu să permită menținerea deschisă a școlilor chiar şi în localităţile în care se depăşeşte pragul critic de infectare de 6 cazuri/1.000 de locuitori.

“Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului potrivit căruia şcolile trebuie să se închidă ultimele, doar dacă e nevoie. Am semnat ordin de ministru prin care şcolile se închid când localităţile intră în carantină. Am fi într-o situaţie absurdă dacă am avea terase, mall-uri şi alte localuri deschise şi am închide şcolile”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă susţinută marţi.

Cum va arăta anul şcolar? Ministrul Educaţieia anunţat modificări
Tot marţi, ministrul Educaţiei a făcut o serie de precizări legate de modificarea structurii anului şcolar. Examenul de Bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naţională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Al doilea avantaj este că examenul de Bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise.

„Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4-a şi a 6-a. La clasa a 2-a vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstrează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat ministrul Educaţiei.

Sursa; capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!