Anunţul Mitropoliei pentru botezul copiilor în diasporă: Părinţii şi naşii obligatoriu cununaţi relgios

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a trimis precizări pentru Observator.tv, în legătură cu cazul româncei din Anglia refuzată de preoţi la botezul copilului său, pe motiv că nu este cununată religios cu soţul său.

Mitropolia precizează că această exigență nu trebuie luată ca o refuzare a Botezului, ci ca pe o încurajare a părinților și nașilor să-și asume educarea copiilor pe care doresc să-i boteze în Biserică.

Într-un mesaj trimis Observator.tv, Mitropolia precizează că, din punctul de vedere al Bisericii ortodoxe, Taina Familiei este o Taină în Hristos și în Biserică (Efeseni 5,32).

„Pruncii primesc taina Botezului în baza angajamentului părinților și al nașilor de a-i crește în rânduiala Bisericii, respectând faptul că Taina Familiei este o Taină în Hristos și în Biserică (Efeseni 5,32). Nașii primesc copilul ca fiu duhovnicesc. El nu poate fi primit de o familie a nașilor care nu are binecuvântarea Nunții, deoarece acei nași nu pot făgădui participarea la educarea creștină atâta timp cât ei nu respectă rânduiala Noului Testament”, se arată în informarea Mitropoliei.

Citiți și:  Noul arhiepiscop al Sucevei, Calinic, îi avertizează pe preoți să nu se implice în traficul de țigări și lemn

„Dacă părinții și nașii nu doresc să-și întemeieze familia în Hristos, cum vor putea să dea copiilor o educație pe care ei nu o asumă. Fiecare caz în parte este analizat de către preot, prin respectarea regulamentului autorităților canonice și disciplinare, art. 29.4, care obligă în mod expres preotul să solicite certificatul de Cununie al nașilor și a dispozițiilor autorității ierarhice, se arată în comunicat.

„Pentru a-i încuraja pe soții necununați să nu amâne nejustificat primirea Tainei Nunții, trăind în concubinaj, am solicitat preoților să încurajeze fiecare familie pentru primirea cât mai curând posibil a Tainei Nunții și să adreseze o scrisoare prin care să exprime dorința de a intra în rânduiala creștinească, solicitând dispensă episcopală. Această exigență nu este o refuzare a Botezului, ci o încurajare a părinților și nașilor să-și asume educarea copiilor pe care doresc să-i boteze în Biserică, după rânduielile de veacuri ale Bisericii, izvorâte din Sfintele Scripturi”, se arată în comunicatul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif.

Citiți și:  Noul arhiepiscop al Sucevei, Calinic, îi avertizează pe preoți să nu se implice în traficul de țigări și lemn

O româncă din Marea Britanie se află într-o situaţie disperată, după ce bebeluşul a fost refuzat la botez de toţi preoţii români ortodocşi la care a apelat.

Motivul pentru refuz este faptul că familia respectivă nu a făcut cununia religioasă, lucru aparent necesar în parohia respectivă, pentru efectuarea unui botez.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

101 de vizualizări
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile