fbpx
POLITICA

Anunțul care va înfuria milioane de români: Avertisment privind creșterea pensiilor

pensionar1
Traian Băsescu, fostul președinte al României, actual europarlamentar, lansează un avertisment dur cu privire la o posibilă creștere a pensiilor cu 15%. Fostul șef de stat spune că o astfel de decizie este riscantă.

Traian Băsescu a explicat, la Realitatea PLUS, că o creștere cu 15% a pensiilor ar fi riscantă pentru economia României.

„Cresterea de 15% desi necesara, o vad riscanta in raport cu resursele pe care tara le are. Ce ni s-a intamplat in ultimele 18 luni: am incheiat anul trecut cu deficit de 3,6%, sa spunem rotund 4%. Avem prognozat anul acesta inca cel putin 3% adaugat, 7%. Inseamna 14 miliarde de euro. Sunt sume extrem de mari. 70 de miliarde de lei care trebuiesc imprumutati doar sa acoperim deficitul. Pentru o tara ca Romania inseamna foarte mult.

Sunt lucruri care ar trebui facute pentru a creste numarul de salariati si implicit veniturile in fondurile de pensii.

Legile care la un moment dat devin un risc, se modifica (n.r. legea care prevedere marirea pensiilor cu 40%). Nu putem discuta de predictibilitate in Romania cand toata Europa este impredictibila. Romania e intr-un ansamblu. Europa e intr-o perioada de framantari, Romania nu poate fi o insula de neframantari. Romania e o tara dependenta de exporturi in tari europene. Germania urmeaza sa anunte o cadere economica de 5-6 procente. Italia este in mare dificultate economica.

Nu suntem singuri in lumea asta. Lucrul pe care il reprosez public: Guvernul Romaniei nu a facut nimic serios utilizand facilitatile date de Uniunea Europeana pentru a amortiza socul economic. La dimensiunile economiei noastre, in raport cu facilitatile, aproape ca am fi putut sa evitam socul. E prea mult sa-i ceri Guvernului Romaniei sa evite socul, in schimb putem sa amortizam socul.

Un deficit al fondului de pensii de 12-14 miliarde, la anul 31 de miliarde, in 2022 – 52 de miliarde – asa ar arata o crestere cu 40%. Vorbesc dupa cifrele din expunerea de motive a legii.”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă seară, la Realitatea PLUS.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.