Anunţul care îl va infuria la culme pe Vladimir Putin. Polonia, MESAJ pentru ruşi

Un fost comandant al armatei poloneze a vorbit, pentru prima dată, despre teritoriile aflate sub ocupație rusă, care aparțin, de fapt, altor state. Potrivit generalul Waldemar Skrzyczak, Kaliningradul este al Poloniei și are dreptul să îl ia oricând Rusiei.

Polonia încarcă să sprijine cât de mult se poate Ucraina, iar la finalul acestei săptămâni a primit vizita lui Joe Biden, președintele SUA. Acesta s-a întâlnit cu miniștrii ucraineni pentru a discuta despre situația războiului din Ucraina.

Având în vedere că Rusia a pus stăpânire pe teritorii care aparțin Ucrainei, generalul Waldemar Skrzyczak, fost comandant al forțelor terestre ale Poloniei, vorbește despre o regiune care le-ar aparține lor, însă acum se află sub ocupație rusă.

Regiunea Kaliningradului se află sub ocupație rusă însă din 1945, susține generalul polonez. Totuși, acest teritoriu nu aparține rușilor, ci făcea parte din Prusia și Polonia. Pentru că este un teritoriu al lor, polonezii au dreptul legal de al deține, mai precizează Waldemar Skrzyczak.

Polonia nu a mai vorbit până astăzi despre acest subiect și niciodată nu s-a pus astfel problema. Mai mult, se vorbește din partea occidentală de răfuieli teritoriale cu Rusia.

Istoria Kaliningradului
Orașul despre care ne vorbește generalul polonez a fost fondat în 1255 de către germani. Ulterior, acesta a fost capitala Ordinului Teutonic, un ordin religios german catolic, format la sfârșitul secolului al XII-lea.

În 1772, Kaliningrad a devenit centrul administrativ al provinciei Prusia Orientală din cadrul Regatului Prusiei. Aici au avut loc încoronările până în 1918, chiar dacă Berlin era capitala. El a fost centrul economic și cultural al estului Germaniei până în 1945.

Kaliningradul a fost atribuit URSS-ului pe 2 august 1945. Inițial se propusese ca această regiune să fie anexată teritoriului Lituaniei, care la acea vreme era republică unională în URSS. Un an mai târziu, s-a decis ca Kaliningrad să fie regiune componentă Federației Ruse.

După ce au pus stăpânire pe acest teritoriu, rușii au expatriat populația germană din oraș și l-au populat cu etnici ruși. Orașul a primit numele Kaliningrad în amintirea lui Mihail Kalinin, un apropiat al lui Stalin.

În perioada sovietică orașul a fost o importantă bază militară. Dintre vechile monumente de arhitectură se mai păstrează cîteva porți ale orașului, inclusiv Porțile Brandenburgice (secolul al XVIII-lea), palatul Holstein (secolul al XVII-lea, puternic avariat), câteva biserici din secolele XVI – XIX, fostul cartier rezidențial Amalienau (cu vile din secolul al XIX-lea – prima jumătate a secolului 20), Teatrul (secolul al XIX-lea) ș.a.m.d., notează wikipedia.org.

Sursa: evz.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu