ANUNTUL ANM. Cum va fi vremea în septembrie: FURTUNI si CALDURA

În prima săptămână a toamnei, arşiţa se va domoli treptat pentru că anticiclonul care a adus vremea frumoasă şi deosebit de caldă de la finalul verii s-a îndepărtat de ţara noastră şi mai multe cicloane sosite dinspre Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, vor aduce şi la noi averse cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Mai departe, Centrul European de Prognoze estimează că, în zona ţării noastre, temperaturile vor rămâne mai mari faţă de cele normale cel puţin în sudul şi în estul ţării până pe 21 septembrie după care vor mai scădea. În schimb, ploile se vor înmulţi de la jumătatea lunii şi, chiar dacă vor cădea şi în regiunile sudice şi estice, ar trebui să fie insistente şi consistente pentru a reface necesarul de apă din sol.

Caracteristicile meteo ale lunii septembrie
Ce trebuie să ştii: Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est-european.

Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică în comparaţie cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase.

Prognoza pe următoarele 4 săptămâni
Perioada 31.08.2020 – 07.09.2020:

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în vest, centru și nord-vest, iar în rest va fi în general deficitar.

Perioada 07.09.2020 – 14.09.2020:

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai pronunțată în regiunile sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, excepție făcând vestul și nord-vestul teritoriului, unde vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Perioada 14.09.2020 – 21.09.2020:

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudestice

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână, posibil ușor excedentar, local, în regiunile sudice, centrale și nord-vestice.

Perioada 21.09.2020 – 28.09.2020:

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

  • Acest articol a fost realizat cu informaţiile puse la dispoziţie de Administraţia Naţională de Meteorologie din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *