Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
POLITICA

ANUNT IMPORTANT despre IOHANNIS: Va fi noul presedinte al Consiliului European? DETALII SURPRINZATOARE

06 iohannis site prezidential

Jurnalistul Dan Tapalaga anunta ca numele lui Klaus Iohannis este luat in calcul la Bruxelles pentru pozitia de viitor presedinte al Consiliului European. El afirma ca a consultat mai multe surse politice in ultimele zile care i-au confirmat aceasta informatie.

Conform unui articol publicat de Tapalaga pe hotnews.ro, nu este clar daca presedintele Iohannis este interesat de aceasta pozitie, insa in mod cert de bucura de sustinerea oficialilor europeni care au si inceput sa pregateasca terenul acceptarii presedintelui Iohannis pentru pozitia de presedinte al Consiliului.

Intrebata care este pozitia presedintelui in legatura cu o eventuala candidatura la presedintia Consiliului European, Administratia Prezidentiala nu a raspuns.

“Daca Michel Barnier, negociatorul sef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge seful Comisiei Europene in 2019, cele mai mari sanse la sefia Consiliului European are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate. Aceste doua pozitii sunt de regula negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut undeva la inceputul anului viitor.

Mandatul actualului presedinte al Cosniliului European, Donald Tusk, expira in decembrie 2019. Mandatul presedintelui Consiliului European este de 2 ani jumate cu o prelungire aproape automata pentru al doilea mandat. Donald Tusk este presedinte al Consiliului European din decembrie 2014.

Aceasta pozitie, au explicat pentru HotNews.ro specialisti in probleme europene, este negociata in principal in functie de numele care va ocupa functia de presedinte al Comisiei Europene. Daca viitorul sef al Comisiei provine din vestul Europei, atunci viitorul presedinte al Consiliului merge la una din tarile central sau est europene. Nu este o regula scrisa, ci o cutuma pentru a mentine un echilibru in interiorul UE.

Or, dintre actualii sefi de stat si de guvern din Estul Europei, nu sunt foarte multe nume care s-ar putea califica la presedintia Consiliului. “Printre putinii contracandidati posibili se numara presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care este foarte cunoscuta si apreciata in Consiliu, fiind prezenta acolo in calitate de sef de stat de aproape zece ani”, au explicat sursele citate. Lituania este insa o tara mica, iar avantajul presedintelui Klaus Iohannis ar fi ca vorbeste fluent cele trei limbi de baza in UE: germana, franceza si engleza.

Exista o serie de alte indicii care arata o crestere a interesului pentru profilul presedintelui Iohannis. La ultima vizita la Bruxelles efectuata la sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Iohannis s-a intalnit cu membrii Colegiului Comisarilor. Se intampla destul de rar ca un sef de stat sau de guvern sa aiba discutii cu acestia.

VEZI SI: Florin Călinescu: Ar fi apocaliptic să ajungă Dragnea premier. Atunci chiar iau în serios să intru în politică

Tot atunci, Klaus Iohannis s-a pronuntat, chestiune destul de rara, asupra dezbaterii europene referitoare la asa numitul Spitzencandidat in ce priveste modalitatea de desemnare a viitorului presedinte al Comisiei Europene. Iohannis s-a plasat in tabara celor care sustin ca viitorul sef al Comisiei sa fie „cap de lista” (Spitzenkandidat) al grupului politic la viitoarele alegeri pentru PE din vara lui 2019. Aceasta varianta este sustinuta de actualul presedinte al Comisiei, Jean Claude Junker, care il sustine la randul sau pe Michel Barnier, mai sustin sursele citate.

Potrivit acestora, semnificativ ar fi si faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus, in septembrie 2017, ca la o zi dupa iesirea Marii Britanii din UE sa se tina un summit european la Sibiu, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre. Acesta ar fi tot un gest de curtoazie din partea oficialilor europeni, prin care se incearca profilarea lui Klaus Iohannis pentru o eventuala candidatura la Consiliul European.

In fine, Romania ar urma sa preia din ianuarie 2019 presedintia UE, un alt posibil atu in favoarea candidaturii lui Iohannis la sefia Consiliului European.

„Problema este ca daca ar accepta pozitia de candidat la presedintia Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui sa reconsidere candidatura la functia de sef al statului in 2019. Presedintii Consiliului European se aleg dintre fostii sefi de stat sau de guvern din UE”, mentioneaza Tapalaga.

VEZI SI: „Allah a binecuvântat femeile cu bătaia”. CUM SĂ-ȚI BAȚI CORECT FEMEIA – RECOMANDĂRI DE ETICĂ ISLAMICĂ

Sursa: aktual24.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.