Anunț de ultimă oră despre pensii!

Ordonanța de Urgență adoptată vineri seara de Guvernul Dăncilă vine cu o serie de schimbări foarte importante cu privire la piloanele de pensii din România. Astfel, românii pot opta să cotizeze la Pilonul 1 de pensii, cel de stat, fără să mai existe cotizație obligatorie la Pilonul II.

„Oamenii vor avea dreptul să aleagă să treacă toate contribuţiile la pilonul I de pensie, Până acum eram obligaţi să cotizăm la pilonul 2, măsura impusă acum 12 ani pe vremea lui Tăriceanu. La stat randamentul e mai mare şi oamenii vor avea pensie mai mare. Cei care au incredete in stat vor putea sa-si treaca toti banii la stat”, a spus Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă cu privire la schimbările din urma adoptării OUG-ului.

Citiți și:  Gata, a gasit solutia! Turcan, mesaj-SOC pentru pensionari: Să muncească şi după ce se pensionează!

Declaraţia lui Vâlcov este cel puţin bizară, ţinând cont că românii nu au de obicei încredere în stat. Mai mult de atât, în sistemul public de pensii există discrepanţe mari între pensiile primite şi pensiile corecte, din cauza pensiilor speciale care nu sunt corelate cu nivelul de cotizaţie. Astfel, un fost şef de penitenciare ajunge să aibă o pensie de 1.200 de euro pe lună, chiar dacă a cotizat pentru a primi 3.600 de lei.

Alte modificări privind pensiile se referă la Pilonul II de pensii – contribuţia a rămas de 3,75%; s-a redus comisionul de administrare s-a redus de la 2,5 la 1%; fondurile vor percepe comision diferit pe randament, în funcţie de nivelul faţă de rata inflaţiei; capital social diferenţiat – dacă administrează fonduri de până la 100 milioane euro, capitalul social trebuie să fie 5% din fonduri, până la 500 milioane euro – 7%, peste 500 milioane euro – 10%.

Citiți și:  Reprezentantul Guvernului îşi bate joc de pensionari: 'Să-şi cumpere mâncare de la catering!'

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU