Anunț de ultimă oră despre pensii! Toți pensionarii pot face asta din primăvară!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a făcut în decembrie anul trecut un anunț important pentru toți pensionarii. Mai exact, acesta spunea că românii vor avea posibilitatea să se retragă de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat.

Între timp, propunerea acestuia a fost supusă unei dezbateri realizată de cutre Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar în primăvara acestui an transferul urma să aibă loc.

Românii au posibilitatea să cotizeze la fondul privat de pensii e 11 ani. Aşadar, o bună parte din contribuţia salarială este direcţionată către fondul pe care l-au ales oamenii pentru a le administra banii de pe urma cărora vor trăi la bătrâneţe, iar o altă parte merge ma bugetul de stat.

Este vorba despre 3,5%, respectiv 7%, procente, ce sunt reţinute din veniturile salariale ale fiecărei persoane. Aşadar, pilonul II de pensii funcţionează la fel ca un depozit bancar. Banii strânşi au şi dobândă, acel randament, care depăşeşte pragul de 8% pe an în medie.

Aşadar, românii care vor să renunţe la cotizarea către Pilonul II de pensii în favoarea Pilonului I, vor trebui să formulize o cerere care va fi depusă ulterior la administratorul de fond, dacă a cotizat cel puţin cinci ani.

Începând din luna respective, întreaga contribuţie de pensie, 10,5%, va fi redirecţionată către sistemul public de pensie. Este important de reţinut faptul că până la data transferului nu vor ajunge la stat, ci vor rămâne în contul omului.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *