Anunț de ultimă oră de la Londra. Liz Truss, viitorul premier al Marii Britanii

Liz Truss a fost aleasă pentru a conduce Guvernul Marii Britanii.

​​​Liz Truss este noul lider al conservatorilor britanici și-i va succeda lui Boris Johnson la șefia guvernului. Anunțul oficial a fost făcut luni.

Liz Truss a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în vreme ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.

Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Noua locatară de pe Downing Street își preia mandatul într-un context economic și social exploziv, cu o inflație care depășește 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, precum și cu o creștere exorbitantă a facturilor la energie care sufocă cetățenii, întreprinderile și serviciile publice.

Liz Truss: Campanie plină de promisiuni destul de vagi
Politica economică a fost, bineînțeles, în centrul acestei campanii lungi și foarte de dreapta, care a părut, uneori, în dezacord cu înrăutățirea dramatică a crizei din timpul verii.

Liz Truss a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe și adoptând un ton foarte dur împotriva sindicatelor.

Pe de altă parte, Rishi Sunak, un bogat fost bancher, a pierdut puncte prin faptul că a pledat pentru un realism economic departe de „basme” și a fost văzut ca un tehnocrat incapabil să înțeleagă dificultățile oamenilor de rând.

Duminică, Truss a dat asigurări că, odată aleasă, va acționa „din prima săptămână” pentru a-i ajuta pe britanici cu facturile la energie, dar a refuzat să precizeze natura concretă a măsurilor pe care intenționează să le ia.

Potrivit mai multor pubicații britanice, ea ia în considerare o înghețare a prețurilor la energie. Ea a subliniat, de asemenea, că va prezenta „în decurs de o lună” un proiect de reformă fiscală pentru a face față crizei.

În două ziare populare, The Sun și Daily Mail, Truss a promis că va „face totul” pentru a se asigura că britanicii au „posibilitatea de a ajunge cât mai departe cu talentul și munca lor”.

Deși ea a cucerit baza electorală a partidului de guvernământ din Marea Britanie, 52% dintre britanici cred că va fi un prim-ministru prost sau foarte prost, potrivit unui sondaj recent YouGov.

Nu este sigur că promisiunile ei vagi vor fi suficiente pentru a calma nemulțumirea socială care zguduie țara ca niciodată de la anii Thatcher (1979-1990), în condițiile în care mai sunt doi ani până la alegerile generale din 2024.

Al 15-lea premier din era Elisabetei a II-a
„Vara nemulțumirilor”, cu multiple greve în transporturi, servicii poștale, spitale și în rândul avocaților din domeniul penal, a creat un social exploziv pentru viitorul guvern britanic.

Și asta într-o perioadă de cvasi-vacanță a puterii, cu un prim-ministru demisionar total absent, plecat de două ori în călătorii în străinătate cu familia.

Dar, în timp ce ambii candidați conservatori s-au străduit să pledeze pentru „schimbare” după epoca Johnson, plină de scandaluri, o parte a membrilor Partidului Conservator îi simt deja lipsa fostului prim-ministru.

Boris Johnson a refuzat să susțină public pe oricare dintre candidați și l-a asigurat pe succesorul său de sprijinul său într-un mesaj de adio publicat în Sunday Express, afirmând că ambii finaliști sunt „mai mult decât capabili” să ocupe postul.

Cu toate acestea, el nu a exclus o revenire în politică.

El își va înmâna marți demisia Elisabetei a II-a la reședința de vară a Reginei din Balmoral, Scoția, o premieră pentru suverana în vârstă de 96 de ani, care se deplasează cu dificultate și nu va veni la Londra.

Succesorul lui Johnson va deveni cel de-al 15-lea șef de guvern în cei 70 de ani de domnie ai Elisabetei a II-a.

Sursa: hotnews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *