Anunt de ULTIMA ORA de la ANM. FURTUNA ELECTRICA in Romania

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un anunț de ultimă oră. Este vorba despre două avertizări nowcasting de vreme rea în România. Se vor înregistra descărcări electrice, averse și căderi de grindină.

Reamintim că o mare parte din teritoriul României se află deja sub cod galben de vreme severă care expiră la ora 23.00.

Zone vizate de codurile portocalii: Județul Caraş-Severin: Oravița, Anina, Bozovici, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Dalboșeț, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Șopotu Nou, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici, Văliug.

Se vor semnala: averse care vor cumula 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

În județul Bacău – Oituz, Mănăstirea Cașin, Slănic-Moldova – și județul Vrancea (Tulnici) se vor semnala: grindină de dimensiuni mici și posibil medii, vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși 35 l/mp.

Ce trebuie să facem în caz de furtună electrică
Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Alte recomandări sunt:
– nu atingeţi firele căzute la pământ;
– asiguraţi elementele de construcţii (uşi, ferestre);
– nu staţi lângă copaci, stâlpi sau construcţii improvizate (corturi, schele, şantiere);
– orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.

Sursa:cancan.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *