ANM, ÎN ALERTĂ! TEMPERATURI DE -53 DE GRADE CELSIUS ÎN ROMÂNIA

Specialiștii Administrației Naționale de Metorologie au făcut publică o hartă care reprezintă indicele de răcire, la nivelul României, pentru data de 23 ianuarie 2020, la ora 12.00.

Conform datelor furnizate de ANM, în munții Țarcu s-a întregistrat o temperatură negativă record. Vârful Țarcu – 2190 de metri altitudine – a înghețat la propriu și la figurat, harta prezentată – potrivit meteoromania.ro – fiind sugestivă din punct de vedere al indicelui de răcire.

Au fost… – 53°C pe Vârful Țarcu – la ora 12:00 a zilei de ieri -, chiar dacă pare incredibil. Din cauza vântului puternic și temperaturi scăzute din acea zonă, se poate vorbi despre un adevărat record negativ înregistrat pe teritoriul României.

Munții Ṭarcu reprezintă o unitate montană aparținând părții vestice a Carpaților Meridionali. Ocupă regiunea de nord-vest a Carpaților Meridionali, suprafața sa fiind asemănătoare cu cea a unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, orientate spre văile râurilor Timiș și Bistra, respectiv cu ipotenuza formată din cele două văi cu direcții opuse, cea a râului Rece (cunoscut și ca Râul Hideg) și cea a râului Șes, continuat de valea Râului Mare, la rândul său afluent al Râului Strei.

Culmea principală are orientare dinspre nord-est înspre sud-vest. Altitudinea maximă a masivului este atinsă în vârfurile Căleanu, cu 2.192 m (2.190 după alte surse), Țarcu, cu 2.190 m, și Pietrii cu 2.162 m. Este alcătuit din patru masive principale, Țarcu-Căleanu, Baicu-Nedeia și Pietrii-Petreanu (cunoscut și ca Bloju), care formează culmea principală, și Muntele Mic (cu altitudinea maximă de 1.802 m, atinsă de vârful omonim) situat la vest de aceaste trei unități montane. Aceste masive sunt despărțite de o serie de văi, așa cum sunt văile Șuculețul și Bistra Mărului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *