Angela Merkel a stârnit furia țărilor europene

1177

Germania a stârnit furia altor ţări europene joi seară punând din nou pe masă o controversată propunere de repartizare a refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene pe o bază permanentă, a aflat AFP din surse concordante.

„Ajunsesem la un acord că asta nu va fi pusă din nou pe masă”, şi-a exprimat indignarea un diplomat. „Pentru numeroase ţări, este în afara oricărei chestiuni”, a adăugat o a doua sursă diplomatică.

Germania doreşte ca, în declaraţia finală a summitului european de la Bruxelles, să se facă referire la o propunere a Comisiei Europene de a stabili un mecanism permanent de repartizare a refugiaţilor între Cei 28, care să fie pus în aplicare în cazul unei grave crize migratorii pentru a elibera presiunea de pe ţările cele mai afectate.

Citiți și:  Unda de soc in Europa. Germania face jocurile! Merkel, MUTARE care va isca scandal

După negocieri dificile în cursul acestei veri şi în septembrie în jurul unui plan de urgenţă pentru repartizarea între ţările Uniunii a 160.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia şi Italia, numeroase state nu mai vor să audă despre acest subiect.

Propunerea cancelarului german, Angela Merkel, a fost ca un duş rece, în contextul în care există legat de acest subiect „un dezacord politic substanţial între ţările membre”, a rezumat o sursă europeană.

„Reuniunea plenară s-a încheiat brusc”, a explicat sursa diplomatică. „A fost de ajuns pentru a strica atmosfera”, a adăugat diplomatul.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se menţine însă pe poziţie. Trebuie „un mecanism permanent”, iar „statele membre vor fi sfătuite să ia act de recomandarea Comisiei şi să o pună în aplicare”, a afirmat el miercuri.

Citiți și:  Merkel dă startul pentru anularea Paștelui în Europa

În timp ce şefii de stat şi de guvern s-au reîntâlnit la dineu, diplomaţii au încercat să găsească o soluţie destul de vagă pentru a mulţumi pe toată lumea.

Suedia susţine poziţia Berlinului, dar în faţa lor, ţări din estul UE, în special Ungaria şi Polonia, sau chiar Spania refuză, au mai explicat sursele citate.

VEZI SI: Elevii din Germania, batjocoriți de refugiați – VIDEO

LASA UN COMENTARIU