Angajati TVR urmariti PENAL pentru “antisemitism”

colind

Procurorii Parchetului Tribunalului Cluj au început urmărirea penală în cazul mai multor angajaţi ai Televiziunii Române suspectaţi de incitare la ură sau discriminare, după ce la sfârşitul anului trecut pe TVR 3 a fost transmis un “colind antisemit”.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Cluj, Theodor Pavelescu, a declarat corespondentului Mediafax că mai mulţi angajaţi ai TVR vor fi chemaţi la audieri. “Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus urmărirea penală faţă de mai multe persoane, suspectate de săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare, conform art. 369 din Codul Penal, în urma difuzării unui colind pe postul de televiziune TVR 3. Cercetarea are la bază sesizări ale Ministerului român de Externe şi Ambasadei Israelului. Persoanele respective vor fi chemate la audieri”, a spus Pavelescu.

Potrivit acestuia, iniţial a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ulterior a transmis dosarul către Parchetul Tribunalului Cluj.

Potrivit Codului Penal, “incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Surse judiciare au declarat corespondentului Mediafax că audierile vizează întreaga echipă de producţie care a realizat emisiunea în care a fost difuzat colindul cu tentă antisemită, cu angajaţi atât de la TVR Cluj, cât şi de la TVR 3.

“Trebuie să se stabilească de către procurorul de caz cine a selectat colindul respectiv, dacă acest colind a fost ascultat anterior difuzării, cine a aprobat difuzarea pe post”, au subliniat sursele citate.

Contextul scandalului “colindului antisemit”

După ce în decembrie 2013 scandalul “colindului antisemit” a ajuns în presa internaţională şi a atras critici dure din partea ambasadei Israelului din Bucureşti şi a celei a Statelor Unite sau din partea unor politicieni şi a unor oameni de televiziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv). Deasemenea şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul “Dor transilvan”, care a interpretat în 6 decembrie colindul incriminat la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean Cluj pentru Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), cu câte 5.000 de lei.

Ca urmare a scandalului, directorul CJCPCT Cluj, Tiberiu Grozea, care era şi director artistic al Ansamblului “Dor transilvan”, şi-a dat demisia din ambele funcţii.

Cei care au sesizat instituţiile statului cu privire la colindul controversat au fost cei de la Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Pe de altă parte, la sfârşitul anului trecut, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.

Grupul de colindători Ansamblul “Dor transilvan” a cântat la TVR 3 un colind în care este folosit de mai multe ori termenul “jidov”, considerat peiorativ la adresa evreilor. “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ. Numai la corlan [horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [fum] în drum”, sunt câteva din versurile incriminate. Versurile din colind se referă practic la afumătoarea din gospodăriile ţărăneşti din Ardeal, care de multe ori era construită afară. Sensul colidului este legat de faptul că cei care îl neagă pe Hristos, în mentalul colectiv al ţăranului român ortodox din secolele trecute, nu ar merita să fie primiţi în casă, ci ţinuţi lângă afumătoare, în curte, sau chiar afară în drum.

Paradoxal, emisiunea în care ansamblul “Dor Transilvan” a colindat, a fost supravegheată de Adrian Rozenberg, urmaşul unui supravieţuitor al Holocaustului. – Sursa: FrontPress.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile