ANARHIA INSTAURATA DE TIGANI IN CEL MAI RAU FAMAT CARTIER DIN ROMANIA: FERENTARI

gunoi-1_12

Ferentariul, zonă autonomă ?

În primul rând doresc să îmi cer scuze pentru faptul că nu folosesc numele meu real, dar citind până la capăt aceste rânduri sper că veţi înţelege de ce.

În ultimul timp vedem la ştiri cum românii plecaţi la muncă în Spania se întorc în ţară din cauza gravelor probleme economice de acolo şi a creşterii alarmante a şomajului. Recent, în Ferentari, au revenit din acelaşi regat un număr de ţigani care se pare că au descoperit acolo resurse necunoscute de spanioli căci, susţin ei, în Spania se câştigă foarte bine, şi ca dovadă s-au întors cu valize de bani cu care au început construcţia binecunoscutelor palate specifice etniei. Într-o zonă şi aşa blamată de toţi Bucureştenii, apariţia acestor construcţii nu face decât să dea impresia creării unei enclave autonome în structura unei capitale care se vrea europeana.

MINORI LA VOLANUL UNOR BOLIZI

Deşi locuiesc în acest sector de 12 ani, niciodata nu a existat mai multă mizerie şi haos administrativ ca anul acesta. Se pare că acest sector şi în special zona cartierului Ferentari, a devenit un teritoriu autonom unde nu se mai respectă Constituţia României, ci legile nescrise, impuse de clanurile mafiote locale. O scurtă plimbare prin acesta zonă va lămuri pe oricine despre ce doresc să demonstrez. Peste tot domneşte o mizerie cruntă! Gropi pe toate străzile, grămezi de gunoaie la fiecare colţ de stradă, indicatoare rutiere retezate şi furate pentru valorificarea ţevilor zincate (Str.Bachus-în faţa Şcolii 148), curse de maşini, marea majoritate neînmatriculate, care pun în pericol viaţa pietonilor (str.Trompetului şi platoul pieţei Ferentari), condusul autoturismelor fără a deţine permis a devenit o rutină, se pot vedea şi copii de 12-14 ani care conduc BMW-uri pe străzi, puncte de colectare a fierului vechi din sută în sută de metri, care funcţionează ilegal şi care impulsionează furtul capacelor de canal, al gardurilor şi al indicatoarelor rutiere. Pe platoul din faţa Pieţei Ferentari se organizează zilnic de mai bine de 4 ani, un fel de târg de maşini furate, unde se fac tranzacţii si drive-teste în văzul tuturor. Sunt construcţii ilegale la tot pasul, o mulţime de palate ţigăneşti ivite peste noapte, construite fara autorizaţii şi care urâţesc şi mai mult peisajul. Despre ce se intâmplă în parcurile din zonă se poate bănui după seringile găsite pe jos la tot pasul. Toate străzile sunt pline de maşini de origine dubioasă cu numere de înmatriculare din ţări străine, care sunt cosmetizate la numeroasele ateliere auto care funcţionează de asemenea ilegal.

În urmă cu vreo 5-6 ani exista o sectie de poliţie care deservea exclusiv această zonă (secţia 24) dar care probabil a fost desfiinţată pentru ineficienţă. Existau de asemenea patrule ale jandarmeriei în fiecare noapte şi care erau benefice pentru liniştea noastră, dar acele vremuri au apus…

FIARE VECHI CARATE CU TRAMVAIUL

Pentru exemplificare am să vă povestesc ce s-a întâmplat ieri pe un tramvai al liniei 8.

Am luat tramvaiul de la staţia Sebastian spre Piaţa Ferentari. Tramvaiul era arhiplin şi nu mai era loc pentru calătorii care doreau să urce din celelalte staţii. La stația Armistiţiului, un rrom a vrut să se suie în tramvai cu un snop imens de fiare vechi. Lumea a protestat, deoarece nu era loc şi, în plus, exista riscul de rănire sau de rupere a hainelor. Individul respectiv, privind cu dispreţ, a îndesat fiarele între ceilalţi călători zicând că ,,aici e Ferentari, frate! Românii să meargă pe jos, dacă nu le convine!” Bineînţeles că au apărut imediat şi alţi apărători ale etniei respective care au inchis imediat gurile călătorilor revoltaţi. De alfel, călătoria cu tramvaiele 8 şi 23, dar mai ales cu autobuzele 139, 220, 141, 323 se poate transforma oricând într-un sport periculos! În aceste mijloace de transport se fumează, se consumă băuturi alcoolice şi seminţe, se ascultă manele la telefonul mobil, se ţipă şi se înjură în gura mare, ca să nu mai vorbim de cei care îşi fac nevoile pe scaune sau vomită. Despre aceste lucruri pot mărturisi lucrătorii RATB care sunt nevoiţi să suporte toate aceste atrocităţi zilnic ! Iarna trecută, timp de o lună, nu s-a putut ridica gunoiul din cauza zăpezii şi nu am putut să ieşim cu maşinile, în timp ce primarul sectorului dona din partea primăriei sume mari de bani şi ajutoare unor localităţi din judeţul Călăraşi, spunând că sectorul 5 nu are bani să plătească firme pentru deszăpezire!

Cu toate acestea, sectorul 5 se află în zona ,,B” în ceea ce priveşte impozitele locale, fiind la 15 minute de centrul Capitalei ! Primăria sectorului 5 nu are un sait sau un centru de relaţii cu publicul, nu se poate sesiza sau reclama nimic nicăieri!

NOI SI EI

Oare să fi realizat această zonă ceea ce altă etnie luptă să obţină de ani de zile, o autonomie faţă de statul Român? Pe noi nu ne-a întebat nimeni! Instituţiile statului chiar nu mai au autoritate în acest sector? Eu, unul, vă mărturisesc sincer că am început să mă simt un fel de minoritar aflat sub ocupaţie! Este cazul oare să ne organizăm propriile formaţiuni de apărare civică în lipsa celor oficiale? Sau soluţia este aceea de a ne muta pur şi simplu în alte zone şi să scăpăm de coşmarul în care trăim? Vă las să cugetaţi şi, dacă nu mă credeţi, vă invit la o plimbare la ceas de seară prin zonele pieţelor Ferentari, Rahova, strada Zăbrăuţi, Bachus, Tompetului, Livezilor, Vadul Nou, Zeţarilor şi multe altele. Lipsa de acţiune din partea autorităţilor creează un mare pericol pentru tineretul care creşte în această zonă şi care este pus să judece între a învăţa şi munci cinstit, a respecta legile şi a fi umilit şi condamnat la sărăcie, sau a fura şi înşela pentru a avea bogăţie şi dispreţ faţă de ceilalţi. Şi, din păcate, exemplele din viaţa de zi cu zi îi îndeamnă către a doua variantă! Vă mărturisesc că am început să mă îndoiesc de toată educaţia pe care am primit-o, atât din partea părinţilor, cât şi a şcolii unde am învăţat că trebuie să respectăm statul şi autorităţile, trebuie să ne supunem legilor şi să ne plătim impozitele, căci doar aşa vom avea o viaţă demnă şi fericită. Din păcate, se pare că realitatea este alta! Noi ne trimitem copiii la şcoală pentru a învăţa o meserie şi a avea un loc de munca plătit mizerabil, alţii fac 2-3 clase, după care devin milionari fără să aibă vreodată carte de muncă. Noi plătim apă, canal, energie electrică, gunoi,cablu şi internet, ei se suie pe stâlpi şi se conectează gratuit, iar mizeriile şi le arunca pe stradă!

Noi mergem la şcoala de şoferi, facem rate la bănci, ca să ne cumpărăm o amărâtă de maşină, plătim taxe de poluare, înmatriculare, impozite, rovignete, inspecţii tehnice şi asigurari, iar ei conduc maşini neînmatriculate, încă de pe la vârsta de 12 ani, fără să aibă permis, iar dacă îndrăzneşte să îi oprească vreun poliţist acesta este drastic sancţionat cu 100 euro! Noi umblăm pe la primării cu dosare şi aşteptăm cu lunile o autorizaţie ca să ne reparăm un gard, ei construiesc palate de tinichea, fără să aibă probleme de acest gen.

Din păcate, aceştia sunt ambasadorii neoficiali ai României în Europa! Din cauza lor, unele state se tem de primirea noastră în spaţiul Schengen! Şi ce este mai rău e că, în tot acest timp, cu toţii ne temem să spunem lucrurilor pe nume şi ocolim cu eleganţă asemenea subiecte!

DECAT AICI, MAI BINE MATURATOR IN PATAGONIA

Nu vreau să credeţi că sunt vreun rasist extremist sau xenofob, dar ce mi se pare grav este că, din ce în ce mai mulţi copii imită comportamentul şi limbajul acestor conaţionali, pentru a părea mai fioroşi. Oare acesta să fie viitorul României ?…

Nu am dorit niciodată să emigrez în altă ţară, nici măcar înainte de 1989, dar acum vă mărturisesc că aş fi dispus să primesc şi o slujbă de măturător în Patagonia, în schimbul celei de bugetar în România…

Din păcate, soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme necesită multă înţelepciune şi tact, de care cei ce ne conduc, se pare, că duc lipsă!

Pentru a exemplifica puţin cele scrise de mine mai sus, referitor la ,,autonomia” cartierului Ferentari faţă de legile statului Român, am să vă povestesc păţania mea din această vară cu noul meu vecin.

Locuiesc pe o stradă liniştită din zona Pieţei Ferentari, o stradă cu case modeste şi oameni gospodari. În primăvara acestui an, mă trezesc cu casa din vecinătatea mea în curs de demolare. Mă interesez şi aflu că un personaj din lumea interlopă a cumpărat respectivul imobil, pe care îl va demola pentru a construi un palat specific etniei lui. Impunătorul şi monstruosul sediu al clanului a fost clădit fără nicio autorizaţie de demolare sau construire, ba, mai mult, am aflat că nici măcar terenul nu este în proprietatea lor, ci este luat în concesiune de la primăria sectorului 5. Problema cea mai gravă este că respectiva construcţie nu respectă prevederile codului civil referitoare la distanţa de la gardul care separă cele două proprietăţi şi peretele casei, aceasta fiind de 30 centimetri, astfel că apa de ploaie şi zăpada de pe acoperiş se scurg la mine în curte. Există ferestre cu vedere directă spre proprietatea mea. Prin demolarea vechii case s-a distrus hotarul care separa cele două curţi! Toate acestea s-au realizat fără să fiu anunţat sau să mi se ceară acordul.

M-am adresat cu petiţii la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, petiţii în care am solicitat în mod ferm ca protecţia datelor mele personale să fie asigurată deoarece este vorba de un clan ţigănesc cu ramificaţii internaţionale, aceştia având sursa financiară în Spania unde se pare că locuiesc.

De la Inspectoratul de Stat în Construcţii am primit un răspuns halucinant, cum că inspectorii lor, care s-au deplasat la faţa locului, au confirmat cele sesizate de mine, dar nu au putut identifica iniţiatorii acţiunii de demolare-construire, aşa că…rămâne cum am stabilit…!!!Primăria Capitalei, în schimb, a înaintat petiţia mea către Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control, care, la rândul ei, a înaintat-o Poliţiei Locale a Sectorului 5. Reprezentanții PLS s-au deplasat de câteva ori la adresa respectivă, dar nu au fost primiţi, fapt pentru care au lăsat câteva invitaţii lipite pe gardul casei respective.

După acest episod, într-o după-amiază, mă trezesc cu noul meu vecin că sună la poartă şi îmi spune că ar fi mai bine să îmi retrag plângerile pentru a nu avea probleme! La întrebarea mea de unde ştie că eu am făcut vreo petiţie, acesta îmi răspunde senin că are oameni în primărie care i-au spus că eu am făcut reclamaţie. L-am rugat să mă pună în legătură cu persoana din primărie care l-a informat despre mine şi a sunat imediat un individ care s-a prezentat a fi „consilier al primarului care este!”. În circa 30 de minute, presupusul consilier era la mine la poartă încercând să mă convingă că noul meu vecin este ,,un băiat bun” şi că ar fi bine să îmi retrag plângerea pentru a nu avea ,,probleme”. L-am întrebat pe individ cum e cu încălcarea prevederilor legii 277/2003 cu privire la protecţia datelor personale şi mai ales cu încălcarea normelor privind construcţiile civile, acesta raspunzând că nu a ştiut despre aceste lucruri, dar că se va ocupa de obținerea tuturor autorizaţiilor şi remedierea prejudiciilor dacă îmi voi retrage plângerea.

De aici a urmat o întreagă sarabandă de discuţii şi negocieri. Poliţia Locală Sector 5 a încheiat un proces verbal de contravenţie pe numele soacrei interlopului, care a plecat imediat în Spania şi care, bineînţeles că nu va plăti amenda şi nu va reveni în România, decât după ce amenda se va prescrie, iar vecinul meu s-a angajat să refacă gardul care separă cele două proprietăţi, să pună sticlă mată la ferestrele dinspre curtea mea şi să ia măsuri ca apa de ploaie şi zăpada de pe acoperişul lui să nu cadă în curtea mea. Menționez că niciunul din angajamentele respective nu a fost respectat, vecinul meu a plecat subit în Spania, iar eu mă aştept ca la anul să revină în ţară şi să înceapă din nou coşmarul !

Cu acest prilej am avut ocazia să intru în sediul Primăriei Sectorului 5. Oameni buni, acolo este de fapt sediul unei mafii locale cu preocupări greu de imaginat! Pe holuri se găseau numai personaje din acelea cu lanţuri grele la gât şi burţi impresionante, care discutau făţiş despre diferite afaceri dubioase, propunând şpăgi grase angajaţilor primăriei care i-ar fi ajutat.

Am plecat de acolo îngrozit şi dezgustat de faptul că unei asemenea ,,organizaţii” suntem obligaţi să plătim taxe şi impozite, pentru care suntem nevoiţi să suportăm şi umilinţa de a sta la coadă cu orele ca să le achităm. Să nu vă imaginaţi că este vorba de un caz izolat! În zonă se construiesc vile şi palate ale îmbogăţiţilor veniţi din Spania şi Italia şi Franţa, deşi la televizor ni se spune că românii plecaţi la muncă în aceste ţări se întorc din cauza crizei economice şi a şomajului. Se pare că aceşti indivizi au descoperit resurse economice neştiute şi prosperă de pe urma acestora! Dacă sunteţi de acord voi mai reveni căci mai sunt multe de spus şi povestit despre ce se întâmplă în această enclavă autonomă numită Ferentari.

După ,,debarcarea,, primarului de sector, am sperat cu toții o schimbare de atitudine față de cetățeni și mai ales față de imaginea acestei zone. Nu vreau să credeți că sunt un fel de adversar politic sau personal al fostului primar. În timpul mandatelor sale s-au realizat și multe lucruri foarte necesare, pentru care suntem recunoscători. S-au asfaltat majoritatea străzilor, s-au extins rețelele de canalizare, apă și gaze, s-au renovat toate școlile și grădinițele și au fost re-amenajate toate parcurile. Nu în ultimul rând, Economatul din piața Ferentari este foarte util și un mare câștig pentru locuitorii din zonă. Și apropos de Economat, pe acel amplasament exista înainte un complex comercial și o piață agro-alimentară, ambele foarte apreciate și căutate de cetățeni. După reamenajarea zonei piața a fost desființată și complexul demolat. În incinta cu destinația de ,,piață agro-alimentară,, sunt circa 5-6 negustori care nu prea au vânzare din pricina prețurilor mari iar platoul de lângă economat s-a transformat în parcare și târg de mașini de origine dubioasă. Cele două părculețe de pe laturile Economatului sunt fiefurile alcooliștilor și drogaților din zonă dar și al samsarilor de mașini care fac ca zona să fie una extrem de periculoasă.

Pe vremuri, în spatele școlii 148, exista un container în care lumea arunca gunoiul menajer, molozul de la construcții și alte deșeuri. Un asemenea container mai era amplasat în spatele Economatului și unul pe starda Bachus.

Noile autorități locale au dispus desființarea tuturor acestor puncte de colectare, astfel încât întreg Ferentariul a devenit o ghenă de gunoi ! Pe lângă fiecare pom sau colț de stradă sunt aruncați saci cu gunoaie, asta deoarece nimeni nu s-a gândit să gestioneze situația sutelor de case care nu au un contract cu cei de la Rebu și care aruncă gunoiul direct pe stradă.

Un alt fenomen îngrijorător este cel al furtului indicatoarelor rutiere. Unele dintre ele erau fixate în asfalt cu ajutorul unor țevi zincate care au fost de mare interes pentru depozitele de colectare a deșeurilor feroase și neferoase, altele care au deranjat pe cei care doreau să își parcheze mașinile în locuri unde acst lucru era interzis, au fost pur și simplu furate de pe stâlpi ! Acest lucru se petrece de circa 10 ani, fără ca vreo autoritate să se sesizeze în timp ce multe accidente rutiere se petrec tocmai din cauza lipsei acestor indicatoare. O situație bizare este tocmai în fața școlii Nr.148, exact pe unde elevii ies de la cursuri și unde există un indicator de sens unic la un capăt, dar în celălalt capăt al străzii indicatoarele ce semnalizau ,,sens interzis,, și ,,cedează trecerea,, au dispărut ! Pe toată lungimea străzii ,,Bachus,, indicatoarele ,,oprirea interzisă,, au fost furate pentru a permite posesorilor de mașini din zonă să le parcheze unde au chef. Eu cred că în orice loc din această țară, dacă s-ar fi petrecut asemenea lucruri s-ar fi luat măsuri, măcar de înlocuire a indicatoarelor lipsă ! Se pare că această zonă este evident lipsită de atenția autorităților care apar doar înainte de alegeri.

Am sperat ca noul primar să pornească o campanie de asanare a sectorului și de verificare a modului cum au fost concesionate asemenea imobile unor oameni care nu au plătit niciodată măcar 1 leu impozit, sau cum au apărut sute de palate fără să existe autorizații de construire sau certificate de urbanism. Curățenia stradală este mai deficitară decât pe vremea fostului primar, deci ar mai fi nevoie de acțiune și în acest domeniu. Am văzut că poliția locală are o mulțime de personal și de mașini noi, oare nu ar putea să supravegheze zonele unde se aruncă gunoi pe stradă sau unde se strâng samsarii de mașini și fac drifturi într-un loc destinat circulației publice ?

ROMÂNIA nu se scrie încă cu doi de ,,R” !

Cu stimă,

Nicolae Negură, Bucureşti, sectorul 5, zona autonomă Ferentari.

5 comments

 1. Dacă autoritățile publice și mai ales instituțiile publice care au datoria de a dezinfecta această plagă de paraziți nu-și fac datoria înseamnă că au un interes ocult ca România să devină o țară din lumea a treia , un teritoriu al deșeurilor materiale și umane …

  • kondescendent

   Interesul lor este că această masă de oameni pot fi ușor manipulați iar voturile lor sunt foarte prețioase.Veți vedea în ziua votării cum sunt adunați precum vitele și sunt instruiți contra cost cu cine să voteze. Apoi apar pe listele de asistați social sau sunt lăsați în pace de autorități pentru a desfășura anumite activități ilicite.

 2. Probabil că o să ajungeem să-l regretăm pe Vanghelie…

 3. Cetateanul anonim.

  Mare pacat ca in tara noastra avem putini oameni ca dvs. V-am citit cu atentie articolul postat si mi-am dat seama ca aveti mare dreptate in tot ce ati scris.Nu ma mai surprinde nimic pentru ca chiar cei de sus prin programele TV, ne ffac de rusine aratand ca ceva normal viata din cartierele marginase cum e Ferentari si Rahova. Ex serialele cu viata romilor cu tot ce implica asta. Referitor la cei de sus, stati linistit ca se cunoaste adevarul dar, nu se impli ca nimeni pentru ca de acolo isi iau spaga si votul.

 4. Cândva un austriac, apoi un georgian, au pus multe lucruri la punct. Păcat că istoria nu-i consemnează decât ca și criminali și dictatori declanșatori de genocid. Dar istoria se repetă !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *