ANAF taie în carne vie: Conturi blocate masiv!

Premierul Florin Cîțu a cerut ANAF verificarea situației firmelor care au cerut anul trecut amânarea plăților către buget. În această situație sunt 17.000 de companii, însă conturile multora dintre ele au fost blocate înainte de expirarea termenului stabilit pentru plata acestor datorii, scrie Digi24.

„Anul trecut s-au amânat, s-au acumulat 16 miliarde de lei, pentru că am luat măsuri de a amâna taxele. Mai mult, nu am spus că trebuie plătite până la finalul anului trecut. Au fost 13.000 sau 17.000 de companii care și-au amânat plățile, și-și plătesc reeșalonat în 2021. Deci aceste măsuri încă există”, a spus Florin Cîțu.

ANAF a făcut în luna ianuarie mai bine de 42.000 de popriri pe conturile bancare și a transmis aproape 134.000 de somații.

„O parte importantă din obligațiunile fiscale amânate în cursul anului 2020 a fost deja achitată. S-au încasat în numai trei luni, în perioada decembrie-februarie, peste 5,5 miliarde de lei din obligațiile fiscale amânate la plata”, spune Mirela Călugăreanu, șefa ANAF.

Citiți și:  ANAF scoate TUNURILE grele. Incep VERIFICARI masive

Multe firme s-au trezit cu somații și popriri pe conturi
Multe firme s-au trezit însă cu somații și popriri pe conturi înainte de termen.

„Au mai rămas la plată 16.000 de lei sau ceva de genul. Aveam termen până la finalul lunii martie ca să achităm acești bani și ne-au fost blocate conturile”, spune un proprietare de restaurant.

În acest caz concret, restaurantul nu poate funcționa la interior, din cauză că orașul are o rată de infectare de 3.94, iar din comenzile în regim takeaway, administratorul spune că nu își poate acoperi toate cheltuielile.

„Mă angajez la o firmă de transport internațional că șofer pe camion și plec în Irlanda și câteva luni muncesc pe camion, că din banii de acolo să pot să-mi plătesc taxele și impozitele și să nu fiu executat și să pot să dorm liniștit”, spune proprietarul restaurantului care a ajuns la capătul răbdării.

Citiți și:  ANAF scoate TUNURILE grele. Incep VERIFICARI masive

În situația acestuia sunt și multe alte firme.

„Când a fost stare de urgență și a fost tot blocat și atunci ne-au venit hârtii că am avut de plătit cărțile de muncă ale angajaților, cu toate că ei au fost pe șomaj, nu am fost scutiți de aceste taxe”, spune un proprietar de cafenea.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!