Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
ECONOMIC

ANAF intensifică verificările asupra samsarilor de mașini second-hand. Fraude de 15 milioane de euro confirmate încă de la început

ANAF vizează samsarii de mașini second-hand: Fraude în valoare de 15 milioane de euro confirmate

anaf bmw

Comerțul cu mașini second-hand rămâne un sector extrem de profitabil în România, în special atunci când vine vorba de vehiculele second-hand aduse din străinătate, multe dintre acestea având kilometrajul modificat și fiind vândute la prețuri considerabile. ANAF încearcă să intervină în această problemă.

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) a ANAF au identificat o rețea infracțională care a comercializat mijloace de transport din spațiul intracomunitar în valoare de peste 80 de milioane de euro. Ceea ce este uluitor este că acești comercianți nu au plătit niciun ban către bugetul de stat. Ei nu au achitat TVA-ul, generând un prejudiciu statului român de aproximativ 15 milioane de euro, după cum a subliniat instituția într-un comunicat.

„Schema de fraudare implică un grup de societăți conduse de aceleași persoane care activează în domeniul vânzării de mașini second-hand achiziționate din spațiul intracomunitar (inclusiv mașini de lux), grupare constituită cu intenția clară de a se sustrage de la înregistrarea, declararea și achitarea obligațiilor fiscale aferente activității desfășurate, generând direct prejudicii bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA)”, a subliniat ANAF.

Inspectorii au evidențiat că acest mecanism de fraudă încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare și regula de taxare a schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile din statul membru al UE de destinație.

Modul de fraudare a statului român presupune un sistem relativ simplu. Operatorul economic din țara UE de origine a mașinii facturează fără TVA, deoarece efectuează o livrare intracomunitară. În ideal, operatorul economic român din țara de destinație ar trebui să aplice regimul taxării inverse pentru această operațiune, deoarece efectuează o achiziție intracomunitară.

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat din România, comportamentul infracțional contribuie la „distorsionarea mecanismelor concurențiale ale pieței, prin scăderea prețurilor bunurilor care sunt subiectul acestor tranzacții și crearea unui avantaj din punct de vedere al prețului de vânzare”, a subliniat instituția în comunicatul său.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.