ANAF incepe macelul: vizează direct popririle și executările silite

La finalul săptămânii anterioare, ministrul Finanțelor a anunțat prelungirea termenului până la care nu se plătesc penalități de întârziere de către cei care nu achită la timp obligațiile fiscale.

Cu toate acestea, veștile nu sunt la fel de bune și pentru cei care aveau datorii la buget, acumulate până în momentul în care decizia Guvernului a fost în sensul sistării măsurilor care vizau penalitățile și executările silite pentru datornici.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat îmbunătățirea condițiilor, prelungind termenul limită până la executarea silită.

“Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public, am îmbunătăţit puţin condiţiile. Nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, discuţiile cu companiile la Consiliul Economic Social, am avut şi noi aceste discuţii şi, faţă de ce am propus, pentru perioada 26 octombrie-25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie”, a menționat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Așadar, măsura îi vizează doar pe cei care aveau obligațiile achitate la data anunțării primei măsuri.

Începând de mâine, vor intra în vigoare popririle şi execuţiile silite, care erau în curs înainte de aplicarea acestor facilităţi fiscale.

Ce se întâmplă cu cei care nu pot face plățile?

Dacă firmele nu vor avea banii respectivi, încă mai există variante de soluționare.

Firmele ar putea apela la eşalonarea la plată în varianta simplificată, propunere care a trecut în ultima săptămână prin Comisiile de Dialog şi Guvern. Acest lucru presupune că firmele şi-ar putea plăti datoriile în rate, timp de 12 luni.

Cu toate acestea, analiștii economici afirmă că declarațiile ministrului Cîțu nu sunt tocmai clare, lăsând loc de interpretări, ceea ce face ca singura soluție pentru clarificare este să se aștepte publicarea noilor măsuri în Monitorul Oficial.

Sursa: playtech.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *