ANAF a inceput macelul. Popriri masive pe conturi!

Veste proastă pentru o parte din românii care au conturi la bănci. ANAF ia măsuri drastice și a blocat deja mii de conturi bancare. Totodată, au fost trimise peste 100 de mii de somații. Cine sunt cei vizați de aceste măsuri?

ANAF îi lovește crunt pe acești români la început de an. Mai exact, ANAF dorește să îşi recupereze datoriile la de contribuabilii care au acumulat restanţe de plată. În acest context, doar în luna ianuarie ANAF a trimis peste 130 de mii de somaţii de plată şi a blocat peste 43 de mii de conturi bancare.

De menționat este faptul că, printre principalele sectoare se numără hotelurile și restaurantele. Ele sunt cele care s-au trezit cu popriri pe conturi pentru că nu şi-au plătit dările la stat, potrivit datelor din piaţă.

Spre deosebire de anul trecut, în prima lună a acestui an, ANAF a blocat peste 42 de mii de conturi bancare cu 21% mai multe față de 2020. În ceea ce le privește pe persoanele fizice și juridice aflate în această situație, ele nu au mai putut efectua plăti decât în numerar. Asta dacă aveau bani cash puși deoparte.

Un consultat bancar susține că deși nu este ceva plăcut ce s-a întâmplat, acesta este rolul pe care ANAF îl are în societate.

„Toată aceste firme sunt afectate puternic în momentul în care ei nu au concediat salariații atunci plățile de salarii s-au făcut, taxele și impozitele curg. E o problema pentru aceste firme.

Ne place sau nu acesta este rolul acestei instituții trebuie să colecteze taxele și impozitele pe care le datorează contribuabilul către stat.” a precizat pentru Antena 3 Adrian Bența, consultant fiscal.

Ar putea urma executarea silită
În ceea ce privește somațiile acordate, ele reprezintă primul pas către executarea silită, iar contribuabilul are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi plăti datoria. După 15 zile, dacă datoria nu a fost achitată sau eşalonată se continuă măsurile de executare silită.

Proprietarii din industria HoReCa se declară revoltați. La rândul lor, ei acuză autorităţile că intârzie cu decontare TVA sau a concediilor medicale, precum şi cu plata ajutoarelor de stat. Totodată, aceștia susțin că autoritățile ”au pata pusă pe HoReCa”.

„Tu nu poți să spui că poți să eșalonezi și în același timp să pui popriri. Nu merge. Nu are cum. Lor li s-au pus pata pe HoReCa, cred eu. Nu mai sunt vouchere de vacanță, măsuri de esaloanre nu respectă, măsură 2 întârzie.”, se plâng proprietarii din industria HoReCa.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!