America, in alerta: Proprii cetateni, recrutati de al Qaida in Siria si transformati in teroristi

Al Qaida ii incurajeaza pe americani si alte persoane straine din Siria sa participe la antrenamente speciale in urma carora sa fie pregatiti pentru o posibila intoarcere in tarile lor natale cu scopul de a lansa atacuri, au declarat oficiali americani.

Acestia sunt ingrijorati de faptul ca in mijlocul masacrelor din razboiul civil ce are loc in Siria, al Qaida a gasit un loc sigur in care poate face recrutari, poate planui si antrena persoane pentru ca acestea sa deruleze operatiuni in SUA, anunta Security Clearance.

„Este un mare efort sa ii cercetam si sa ii facem sa se intoarca in Vest”, a declarat un oficial american. Acesta a adaugat ca diversi luptatori straini care vin in Siria sunt recrutati de catre al Qaida si antrenati pentru atacuri externe.

Reporterii CNN au vorbit cu mai multi oficiali care au sustinut acelasi scenariu. Nu se stie insa cati americani au fost recrutati de catre al Qaida. Se estimeaza ca 70 de americani au calatorit in Siria cu scopul de a se alatura gruparilor extremiste.

Exista insa si o alta amenintare legata de strainii care vin in Siria, care pot reprezenta o amenintare la securitatea SUA, pentru ca acestia nu au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul american.

Taberele de antrenament isi pot schimba locatia, iar armele sau alte materiale necesare se pot achizitiona online, astfel ca sansele de identificare ale acestora sunt minime.

O alta amenintare este prezenta in Siria a luptatorilor si trupelor afiliate al Qaida din Peninsula Arabica. Se crede ca fabricantul de bombe Ibrahim al-Asiri ar fi dezvoltat bombe subterane si un explozibil ascuns in cartuse de imprimanta.

 Saptamana aceasta, autoritatile americane au avertizat companiile aeriene in legatura cu posibilitatea ca unele bombe sa fie ascunse in pantofi. Sursa: Ziare.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.