fbpx
MEDICAL

Ameninţare biologică! Un nou virus cu potenţial PANDEMIC, descoperit in China. ALERTA MEDICALA

hepta 5110516

Cercetătorii din China au descoperit un nou tip de gripă porcină care este capabilă să declanșeze o pandemie , potrivit unui studiu publicat luni în revista americană de știință PNAS . Numit G4, este descendent genetic din tulpina H1N1 care a provocat o pandemie din 2009.

Aşadar, o nouă tulpină de gripă porcină cu „Potențial Pandemic” a fost identificată în China. Tulpina a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oameni.

Deține „toate caracteristicile esențiale pentru a infecta oamenii”, spun oamenii de știință de la universitățile chineze și Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Mai mult, aceștia sunt îngrijorați că virusul ar suferi noi mutații, astfel încât să poată trece cu ușurință de la o persoană la alta și să se răspândească la nivel global.

Fiind vorba despre o tulpină nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută sau ar putea lipsi de tot
În perioada 2011 – 2018, cercetătorii au luat 30.000 de tampoane nazale de la porci în abatoarele din 10 provincii chineze și într-un spital veterinar, permițându-le să izoleze 179 de virusuri gripali.

Cercetătorii au efectuat apoi diverse experimente, inclusiv pe dihor, care sunt utilizaţi pe scară largă în studiile de gripă, deoarece au simptome similare cu oamenii – în principal febră , tuse și strănut.

S-a observat că G4 ar fi extrem de infecțios provocând simptome grave la dihori decât alţi virusuri. Testele au arătat, de asemenea, că orice imunitate pe care oamenii o câștigă în urma expunerii la gripa sezonieră nu oferă protecție împotriva G4. Conform testelor de sânge care au arătat anticorpi creați prin expunerea la virus, 10,4 la sută dintre lucrătorii de la fermele de porci au fost deja infectați.

Testele au arătat că până la 4,4% din populația generală pare să fi fost expusă
Prin urmare, virusul a trecut deja de la animale la oameni, dar nu există încă dovezi că poate fi transmis de la om la om – principala îngrijorare a oamenilor de știință. „Este îngrijorător faptul că există riscul unei pandemii umane”, au scris cercetătorii.

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.

Autorii au solicitat măsuri urgente pentru monitorizarea persoanelor care lucrează la îngrijirea porcilor
Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestei tulpini, deși ar putea fi adaptate în caz de nevoie. „Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang.

James Wood, șeful Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, spune că acest studiu este „o atenționare necesară” că există în permanență pericolul apariției unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruși cu potențial pandemic, a subliniat șeful al departamentului de medicină veterinară.

Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă ca se pot transmite între animale şi oameni. Cu toate aceste însa, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de îmbolnăvire, notează sciencealert.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.