Ambasadorul Norvegiei: “Măi, românilor, sunteți întregi la cap?”

nrv

Am citit cea mai dură,tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de mă, măi românilor, sunteți întregi la minte? O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică. E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răgnetului dojenitor,  o idioțenie.

Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?

Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură casă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești  idioți, ci doar paradoxali. (sursa)

VEZI SI: Ai venituri mici sau ești șomer? Statul îți dă 600 de euro timp de doi ani, dacă îndeplinești aceste condiții

44 comments

 1. Sunt un om de afaceri român. Lucrez în domeniul en-gros de legume-fructe. Ca în orice firmă care se respectă am un management excepţional. Am contracte ferme de furnizare produse către supermarketuri. Încălcarea contracului mă poate duce la faliment. Deci din birou salariaţii mei caută informaţii cu vânzători de legume-fructe. Unde să le caut?! Pe internet. Şi acolo găsesc de pe toată planeta produse cu preţul. Nu găsesc nici o fermă românească care are produsele pe internet şi care se poate obliga prin contract ferm că va livra timp de cinci ani fără sincope. Te duci la un fermier român şi vrei contract pe cinci ani de castraveţi, se uită strâmb la tine şi se lasă păgubaş. La români se urmăreşte doar tunul. Află un mătcaş(faimoasa comună Matca) că se caută dovlecei şi preţul e bun, în comună zvonerii şi răspândacii împrăştie vestea, şi toţi absolut toţu pun dovlecei. Deci adio castraveţi, roşii, ceapă şi usturoi. Trebuie să cunoşti mentalitatea românului ca să înţelegi de ce lucrurile merg cu curul în această ţară. Nu există organizare de la nivel central şi local. Se urmăreşte interesul propriu şi personal. Totul în afacerile din România se limitează la PCR, pile, cunoştinţe şi relaţii. Vrei să vinzi recolta de caise şi transmiţi la 100 de "prieteni" să dea zvon că vinzi caise, absolut toţi, dar absolut toţi, în secunda când s-au despărţit de tine au dat "delete" la rugămintea ta. La învârtit vorbe toţi sunt specialişti, la practică, soog pula toţi capii responsabili din această ţară de kăkat.

  • Sună la Primarie la Selaus, Moroda, Iermata, la Pancota la Macea la Curtici

  • Super tare! Bravo, ai surprins esenta in cateva fraze!

  • Si eu ma consideram anrhist din ce spui tu e o anarhie total bazata pe interesul personal fara nici um pic de macro management…. marfa bun venit in Fallout 4… si ma mai mir ca eu ca inginer produc zeci de cladiri de lux in Bucuresti care n-au nici sens nici fason dar se vand ca asa e trendu…

  • Sunt de acord cu tot ce ati scris, mai putin ultima fraza…nu va face onoare…incercati sa modificati punand eventual ….o zi linistita!

  • Si de ce ii invinuiesti ca-si urmaresc propriul interes?? Tu nu faci la fel?
   Vrei garantii? Tu oferi garantii? Sau daca vine un alt vanzator cu un pret mai mic, cumperi de la el?

   Nu e tara de cacat, ci oamenii ipocriti si nesimtiti, care vor tot timpul ca CEILALTI sa fie cinstiti si sa-si sacrifice interesul personal.

  • Mergeți la țărani,dumnevoastră,domnule învățat, că păreți a ști cu ce se mănâncă segmentul ăsta de afaceri, și spune-ți-le ce să facă, unde să meargă și la cine să apeleze ca să facă business pe bune.Sunt N ferme în România, care au succes, diferența e că proprietarii au făcut fie o școală,fie i-a îndrumat cineva într -o direcție bună.Fiți dvs. schimbarea.Ne-am tot obișnuit să aruncăm cu acuze, că românul e prost, că romanul e leneș, etc,etc, dar nu mai văd pe nimeni să dea de la el doar așa, pentru că poate. Pune-ți-vă problema și altfel : "Ce am făcut eu ca să schimb ceva?" Ei??

  • Donciu cristina

   Sunt de acord!
   Romanul nu se poate trezii singur,trebuie împins de la spate!
   Iar cine conduce trebuie sa înțeleagă si sa știe unde sa bată toaca!
   Da,mentalitatea romanului trebuie schimbată ,nu numai prim ministrul si guvernul,
   Cred ca România ,vrea mult ,dar cu putina recunoștință ,sau deloc !
   Avem nevoie de conducători înțelepți,care direcționează pe fiecare împarte ,
   Care se coboară si la nivelul aluia mai puțin școlit ,si il face sa înțeleagă ceva,
   Romanii ar trebui sa fie mai receptivi decât sunt,
   Sa ne îubim pământul !
   Defectul nostru e,ca suntem cu nasul pe sus!
   Ne credem frumosi si deștepți ! Si suntem,dar pe tarlaua altuia!
   Tara noastră nu mai produce,începând de la țaran,nu de la industrie,pentru ca suntem delăsătorI!

   • Dumitriu adrian

    Ai foarte mare dreptate ! Dar adevarul e ascuns in frica romanului de a o duce bine si cu nimicul care il are! de aici pleaca tot! Romanul vrea sa faca sa aiba dar cand un neica nimeni de la conducere care tot el la ales fara sa stie cine e ,da o lege si gata cu romanul ambitios!(TRAIESC BINE SI CU CE AM ) SCUZE DE ALUZIE!

  • Ar fi interesant articolul tau daca nu ai fi asa de vulgar si de prost gust

 2. Si mare majoritate a romanilor sunt foarte prosti. Nu inteleg cum stau lucrurile si se duc la supermarker si cumpara rosii din Spania.

  Daca romanii ar cumpara produse romanesti ar stimula agricultura romaneasca ;).

  • De unde sa cumpar? Din piata ? Produse de la " producatorii" care vand rosii de import si atunci cand ajungi acasa si te uiti in punga jumatate sunt stricate ? Ma apuca groaza cand ma duc in piata si vad ca fiecare taraba este aranjata cu legume frumoase in fata si in spate , de unde serveste clientul nu mai conteaza cum sunt; sa iasa banul …

  • Trebuie sa si ai de ce sa cumperi produse romanesti. Nu ajunge doar motivul ca sa aiba producatorii romani bani de BMW. Cat timp ei isi urmaresc doar interesul lor, si eu il urmaresc pe al meu. Nu e normal sa ceri numai consumatorilor sa faca sacrificii. Sa produca rosii bio, curate si sanatoase, si o sa cumpar de la ei.

   • Donciu cristina

    Greaseala consumatorului,in comm tau,
    E ca nu își urmărește interesul,de a trai bine,sănătos,
    Doar se uita in grădina producătorului,ca sa vadă cât a făcut si ce face!

 3. Poate ar trebuie sa ai spuna cineva lui cap de ula in trasura ca alti au stabilit ca Romania sa devina o tara de consum si fara sa mai produc ceva asta cu democratia vai doamne numai putea europa daca avea Romania democratie sau nu,trebuia sa intre niste companii de afara si pe piata din romania,ceva de furat,niste companii petroliere pe un pachet de tigari chestii din astea dupa 90 sa facut praf si pulbere industrie agricultura mai fac si pe prostii

 4. Nelly Tanase Matei

  Aveti dreptate. Doresc så dau un exemplu: Suedia este o tarå importatoare de legume si fructe dar au sere de tomate si ca fructe predominå merele. In magazinele lor nu uitå så punå afise cu "mere suedeze" rosii suedeze" care (cele din urmå) au fost si 6-7 euro /kg. Suedezii cumpårå produsele lor. Mai mult unele Magazine ale concernului ICA au boicotat frisca produså in Austria ,argumentånd cå ei doresc så våndå pe cea suedezå pt. incurajarea producåtorilor autohtoni. Se pot face lucruri minunate in Romania , dar cu cine??????

  • Un domn doreste contract pe productia a 5 ani. Frunos. Dar ce te faci ca la noi sunt fenomene meteo care iti strica productia.
   In mica mea podgorie a venit piatra si 30% din struguri s-au pierdut.
   .etc………..Nu mai exista incredere intre oameni.
   Romanii se fura intre ei, sunt invidiosi. Nu stim sa devenim o echipa, sa ne ajutam. Asa vom pieri……………..

   • Buna ziua.De ce nu va puneti plase ca si in….tarile de unde importam noi acum legume si fructe si n-o sa mai aveti grija asta.

 5. Eu vreau sa cumpar legume si fructe de la piata. Pai la Piata Sudului, vin masinile si aprovizioneaza toti pietarii. Astia sunt taranii de la care sa cumpar ceva. Preturile sunt STAS, adica la fel. Unde este concurenta intre pietari?

 6. Sintem o tara de curve dorim sa fim ca alte tarii din vest dar ne mincam uni pe alti .avem oameni deosebiti in fruntea tari si- a guvernului ?niste idioti daca le pui intrebarea pe ce planeta locuim sigur ar zice ca locuim pe venus astia sintwm la cpani electorale da zahar si faina cizme si te mai miri ce dupa aceea ne arata puscs si prosti le si mai miltumesc

 7. Da, da; ca veni vorba si de usturoi … Cu ceva ani in urma am citit aici, intr-un ziar olandez, ca cel mai bun usturoi e cel din Romania!

 8. Da,frumos spus!Dar in Romania in primul rand ar trebui sa apara legi care sa supravegheze producatorii locali,ar trebui sa se organizeze prin intermediul primariilor astfel incat in functie de zona sa se cultive ,sa existe un pret minim garantat astfet incat producatorii sa nu mai administreze ca disperatii tot felul de substante pt a iesi primii cu productia etc.
  Personal nu consum legume din comert,doar din productia proprie,de sezon.Cele din piata de la producatorii locali sunt prea periculoase,iar cele din hipermarket nu au gust(de ex rosiile)

 9. Da,frumos spus!Dar in Romania in primul rand ar trebui sa apara legi care sa supravegheze producatorii locali,ar trebui sa se organizeze prin intermediul primariilor astfel incat in functie de zona sa se cultive ,sa existe un pret minim garantat astfet incat producatorii sa nu mai administreze ca disperatii tot felul de substante pt a iesi primii cu productia etc.

 10. Avem de toate, dar ne mai trebuie conducatori.

 11. ACEST DIPLOMAT ESTE MAI INFORMAT DECIT MIM.AGRICULTURI DAR NU SI-AU PUS INTRBSREA CINE SI PE CE TEREN SA CULTIVI PE CEL CUMPARAT DE BROSCOI SAU AUSTRIECE CARE NE FACE PADURILE HARCEA-PARCEA SI CINE SĂ Le LUCREZE MULȚI LUCREAZĂ IN OCCIDENT IN AGRICULTURA GERMANĂ.SI TINERII DIN TARA RAMASI NU AU TIMP EI NU MUNCESC PE NIMICURI PREFERA REȚELELE DE SOCIALIZARE SA PIARDĂ TIMPUL PĂCAT NOI ERAM PRIMI IN AGRICULTURA IN FINE VAD CA SI EU LA 60 DE AMI PIERD TIMPUL AIUREA

 12. Pai, DA are multa dreptate! Dar cand un amarat de agricultor a produs mai mult dacat ii trebuia lui in gospodarie, si a inceput sa vanda, i s-a impus sa isi deschida un IMM. A facut si asta, sa nu faca ceva ilegal. Iar apoi hotia a pus mana pe el si la tocat cu taxe si impozite, iar mai apoi l-a luat la bani marunti ca tot ce a facut nu e in standardul impus ( deci da si tu ceva acolo si inchidem ochii ). Nu vi sa pare normal ca acel agricultor sa se lase de acea intentie de a mai vinde ceva? Cum vrei sa faci ceva, nu doar pentru tine ci si pentru conationalii tai sau mai mult, trebuie sa faci urmatoarea miscare " da si acolo, da si acolo, ca si ei dau mai departe sa ajunga la toti. Nu?

 13. Un articol dur la adresa româniei, dar plin de adevăr! Deșteaptă-te române!

 14. sunteti o gramada de inculti. Habar nu aveti de ce nu mananca romanii rosii romanesti! Pentru ca esxista la Bruxelles o institutie care se numeste DG Trade, aia de la comisia europeana, care negociaza contractele de trading cu marile corporatii din sectorul agricol. Si din cate tin eu minte fermierul roman nu e tocma corporatist. Asa ca ia mai taceti odata din gura si mergeti in oras la protest, nu tot latrati de dua perdea ca niste maidanezi.

 15. Are perfecta dreptate ambasadorul Norvegiei la Bucuresti,dar………….?

 16. Cine a scris asta este un geniu absolut , adica mai nou Norvegia este o tara de 80 mil de locuitori!!!! Gizas !!! facepalm!!

 17. Ettore Moreno

  Probabil Romania musai sa faca jocul Bruxelles-ului asa au fost distrusi colosi industriali, fabrici si combinate functionale pline de angajati. De ce ??? Era o conditie impusa pentru ca Romania sa intre in Uniunea Europeana.

 18. Norvegia are 5 milioane de locuitori, nu 80. Get your facts straight. Si crede-ma ca e mai rentabil sa cumperi cirese si alte produse agricole dintr-o tara in curs de dezvoltare sau de unde costurile de productie si livrare sunt mici decat sa iei de aici. Sunt de acord ca agricultura noastra ar putea fi mai performanta decat atat, si ca sunt multe lucruri de schimbat in tara asta dar asta e un articol scris la repezeala si fara critica constructiva. Daca s-ar dori modernizarea agriculturii, Gurvernul ar putea impune niste norme care sa stimuleze consumul intern (taxe pe produsele din import) sau anumite plafoane de import care ar stimula productia interna. Dar pana nu se schimba mentalitatea romanului, degeaba.

  • A zis ca Romania ar putea hranii 80 mil. de locuitori nu ca norvegia are atatia locuitori…daca citesti una si intelegi alta…

 19. Nea norvegiene , ori nu știi mata că România e populată cu cea mai puturoasă populație , hoață și proastă de pe tot globul și din toate timpurile?! Cine vrei să curețe merii, să culeagă merele, cine? Ăia care stau tolăniți la umbră lângă o casă ce stă să cadă pe ei împădurită de bălării, cu berea într-o mână și tigara în cealaltă și care trăiesc din ajutoare?!

 20. da, vad ca se citeaza sursa articolului, dar ce nu se verifica si veridicitatea? Tipul din poza se numeste Øystein Hovdkinn si a fost Ambasador al Romaniei pana in 2013. Actualul Ambasador este o doamna, Tove Westberg… Vai de Presa noastra!

 21. Stai si ma gandesc!…cun de acun 27 de ani ROMANIA nu avea astfel de probleme?.am vrut democratie?.avem, dar nu ne-am gandit la consecinte…..

 22. IMPORTAM DE TOATE SI HARTIE IGENICA SA CASTIGE CINEVA UN COMISION DIN PRODUCTIA INTERNA ALESI NU CASTIGA NIMIC COMISIONUL BATA-L VINA

 23. Johny Dilinger

  Mario, cine curată si îngrijea Livezile înainte de 1990 ?!? Norvegienii?!

 24. Radu Antoniu Negru

  Ce ziceti despre ferme de 50 ha dotate cu o vila in mijlocul -LOCATIEI- dotate cu toate ijloacele necesare ferme oferite GRATUIT familiilor tinere dispuse sa plateasca obtinerea in PROPRIETATE in 25 ani cu plata in produse COMANDATE de catre necesitatile nationale coordonate de catre ministerul agriculturii . Poate se va supata Trita Fanita pentru faramitarea lotilui agricol balta Brailei ….???????

 25. sunt din Matca-Galati,si produc legume…am incercat sa produc natural pe cat posibil,dar am constatat ca cei care cumpara en-gros nici nu ma intreaba de asa ceva,ei vor marfa otravita care sa reziste la manipulare daca se poate si o luna…de ex. rosiile sa fie tari colorate frumos si sa nu se trice. Pai o rosie naturala nu rezista 3 zile sa o rastorni din lada in lada si apoi in supermarket….asa ca am trecut pe sectorul otrava=profit.Ma mustra constiinta ce fac,dar spuneti-mi ce as putea face?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *