Ambasada Israelului reactioneaza la colindul antisemit difuzat de TVR3

Ambasada Statului Israel se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de „Dor transilvan” şi difuzat de TVR3, în 6 decembrie, şi speră că autorităţile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc, informează Mediafax.

Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică îşi exprimă „îngrijorarea profundă faţă de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, şi difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3, la 6 decembrie 2013, şi care include mesaje puternic antisemite”.

Ambasada Statului Israel apreciază drept „foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR”.

„Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România”, se mai arată în comunicat.

Citiți și:  ROMÂNIA ESTE CONDUSĂ DE EVREI (VIDEO)

Ambasada speră că autorităţile române competente vor lua „măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple”.

Comunicatul include şi un „pasaj relevant” din colindul respectiv: „A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară (= fum) în drum”.

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit interpretat de grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan”, fiind reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Citiți și:  Calitatea de deputat a lui Silviu Vexler este incompatibilă cu funcția de șef al Cultului Mozaic?

Societatea Română de Televiziune (SRTv) spune că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit, la TVR 3, este similar cu o „bombă” care face mari distrugeri dacă este „scăpată”, catalogând incidentul „scandalos spre nebunie”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.