“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

AMANUNTE CUTREMURATOARE – CRIMA care a ingrozit Romania. Gogu Măcelaru şi-a căsăpit prietenul ca pe un miel şi i-a împrăştiat trupul în coşurile de gunoi din oraş

crima a

Scandalul dintre cei doi a izbucnit la o partidă de table pe bani. Cearta a degenerat în bătaie şi apoi în crimă. Grigore Palade, zis „Gogu Măcelaru”, şi-a tranşat victima ca pe un animal la abator, apoi în încercat să scape de cadavru aruncând-l pe bucăţi la gunoi. 

Gălăţeanul Grigore Palade (în vârstă de 38 de ani la comiterea faptelor), zis „Gogu Măcelaru”, a reuşit, în anul 2001, să intre în „clubul” celor mai mari criminali români, după un incident ce părea banal, dar care a degenerat într-o înşiruire de fapte ce pare desprinsă dintr-un film de groază interzis celor sub 18 ani.

Nu este o întâmplare, deci, că modul în care a acţionat „măcelarul” din Galaţi a ajuns să stea acum la baza unor lucrări de specialitate în domeniile psihiatriei şi criminalisticii, care-i ajută pe anchetatori să desluşească mai lesne mecanismele care stau la baza faptelor comise cu violenţă extremă.

Temeinica anamneză întocmită de procurori în dosarul crimei arată că, suprinzător, Grigore Palade, zis „Gogu”, părea să fie un om cât se poate de normal. În vârstă de 38 de ani, el avea o familie reuşită, doi copii, un serviciu stabil şi o mulţime de prieteni. „Nu avea un comportament social deviant, specific persoanelor înclinate spre crimă”, aveau să concluzioneze psihologii în timpul anchetei.

Bizar, însă, cu toate că nu se încadra în tiparele psihologice ale unui criminal, ceva a întors pe dos creierul lui Palade, în ziua de 13 iunie 2001. Omul prietenos şi liniştit a devenit, dintr-o dată, capabil de o crimă atroce, cum nu prea se mai pomenise până atunci în România. Apoi, după ce a fost capturat, Gogu a devenit acelaşi individ de dinainte, de parcă totul s-ar fi resetat în mintea lui, iar episodul de violenţă extremă nu s-ar fi produs niciodată.

Concluzia principală  a celor care au anchetat cazul din toate perspectivele este bună de introdus în lucrările de căpătâi despre efectele catastrofale ale consumului de alcool asupra personalităţii umane, căci de la băutura în execes s-a pornit toată nebunia.

Crimă sadică pentru 20 de dolari

Anchetatorii au stabilit că evenimentul sângeros a pornit de la orutină banală: lui Grigore Palade îi plăcea să joace table, deseori, prietenul lui Costică Ghenea (40 de ani). Acesta din urmă  locuia singur într-o casă de pe strada Războieni din Galaţi. Ghenea, care era un mare amator de jocuri de noroc, mai ales de poker, se lăsase de serviciu de ceva vreme, după ce soţia lui plecase la muncă în Spania şi-i trimitea de acolo bani în mod regulat.

Jocurile de table erau frecvente între cei doi, cărora li se alăturau uneori şi alţi amici. „Gamerii” cumpărau o sticlă de tărie sau câteva beri şi se întâlneau în casa lui Ghenea,  unde băteau zarurile până seara târziu. Se juca uneori şi pe bani, tocmai de la acest „stimul” a pornit, până la urmă, grozăvia.  Enervat la culme de faptul că Palade îi câştigase o sumă oarecare la joc (echivalentul a circa 20 de dolari), Ghenea i-a cerut banii înapoi. Însă Palade a refuzat acest lucru, aşa că gazda a început să-l înjure  şi să-l îmbrâncească afară din casă. Amândoi erau beţi. În timp ce se cindăneau şi îmbrânceau, Ghenea a înhăţat un cuţit de pe masa din bucătărie şi a început să îl ameninţe pe Palade. Apoi totul a luat-o razna. Pe baza conexării probelor şi a mărturiilor, anchetatorii au stabilit că Palade a reuşit să ia cuţitul din mâna lui Ghenea şi, într-un moment de furie oarbă, a început să-l înjunghie în mod repetat.

Conform raportului medico-legal, au fost cel puţin zece răni, dintre care trei foarte grave: au atins un plămân, inima şi mai multe vase de sânge importante ale victimei. Procurorul Dumitru Hagiu, cel care a anchetat crima, declara, la vremea respectivă, că, de fapt, Costică Ghenea a murit în doar câteva secunde dar că, bizar, a rămas în picioare, sprijinit de zid. Acela a fost momentul în care în mintea lui Grigore Palade s-a produs declicul ciudat, vecin cu nebunia. După cum avea să declare psihologilor (el a fost dus la Institutul „Mina Minovici” pentru o expertiză detaliată), era îngrozit de gândul că prietenul lui refuză să moară şi că se va răzbuna pe el crâncen. Aceasta a fost momentul care l-a determinat să facă gestul oribil care a îngrozit toată România: şi-a tranşat pritenul ca pe un animal la abator.

Cipârţit ca un animal la abator

După aproximativ două ore de la crimă, Palade (care între timp zăcuse într-o stare de leşin vecină cu coma, ca efect al beţiei şi al şocului) s-a apucat să-şi taie prietenul în bucăţi, folosind un topor şi un cuţit. Descreierea din rechizitoriu a momentului, bazată pe mărturia ucigaşului şi pe concluziile legiştilor, are darul de a îngrozi.

„A aşezat jos, pe hol, cadavrul victimei şi a început să îl tranşeze precum un măcelar. I-a tăiat, pe rând, picioarele şi mâinile, i-a secţionat organele genitale şi i-a scos organele interne (…). Apoi a despărţit capul de trunchi şi l-a aşezat într-un lighean, pe care l-a învelit cu mai multe haine. (…) A aşezat bucăţile de cadavru în două pungi de plastic şi într-o valiză, după care a încercat să ascundă toate urmele crimei. (…). A spălat gresia de pe hol, cada şi chiuveta, dar nu a reuşit să înlăture urmele de sânge de pe pereţi. (…) Înainte să părăsească imobilul, a sustras o sumă de bani şi mai multe bijuterii din aur din casa victimei, după care a plecat în grabă, uitând să îşi ia de pe masuţa din hol mai multe documente cu care venise” – Rechizitoriu.

După ce a tranşat cadavrul, criminalul a pus părţi din corp (circa o treime din tot) în trei pungi pe care le-a abandonat, pe rând, în mai multe containere de gunoi din oraş. Totul avea să iasă la iveală la nici 24 de ore de la comiterea crimei, în data de 14 iunie 2015, atunci când un cerşetor care obişnuia să scurme prin containere după diverse lucruri a descoperit la circa un kilometru de locul crimei, într-un tomberon din cartierul Ţiglina 3  o pungă cu carne din care a căzut un  penis uman.

Cerşetorul s-a speriat teribil şi a început să ţipe, alertând locatarii din zonă, iar unul dintre aceştia a chemat Poliţia. Veniţi la faţa locului, criminaliştii aveau să descopere că în pungă se aflau nu doar organele sexuale ale unui om, ci şi inima, un rinichi, un plămân , plus câteva haine îmbibate cu sânge. Deoarece era foarte clar că erau părţi dintr-un cadavru, a fost pornită imediat o operaţiune de verificare a tuturor pubelelor din Galaţi.

Aveau să se mai găsească două pachete, care conţineau bucăţi de intestine, ficatul şi alte părţi de organe. Rămânea de stabilit doar de unde proveneau aceste bucăţi de cadavru, dat fiind că, deocamdată, nu fusese semnalată nicio dispariţie recentă. Răspunsul avea să vină în mai puţin de 24 de ore, de la familia lui Costică Ghenea.

„Uşa e încuiată şi miroase a cadavru”

Pe 14 iunie, după lăsarea întunericului, fratele victimei, îngrijorat că Ghionea nu îi răspunde la telefon, s-a dus la el acasă şi, după ce a bătut minute întregi la uşă, a simţit parcă un miros de cadavru în putrefacţie. Deoarece toate uşile şi geamurile erau bine închise a decis să anunţe poliţia, presimţind că s-ar fi putut întâmpla ceva rău.

Poliţiştii veniţi la faţa locului în prima fază (seara) nu au considerat că ar fi neapărat ceva suspect, aşa că oamenii legii au intrat în locuinţă de-abia a în dimineaţa zilei de 15 iunie, la insistenţa rudelor victimei. Poliţiştii au spart uşa imobilului, loc unde au descoperit, cu oroare, restul trupului lui Costică Ghenea. Bucăţile de cadavru erau împachetate în celofan şi băgate într-o sacoşă şi două genţi de voiaj.

Conexiunea cu resturile de cadavru găsite la gunoi fiind făcută, mai rămânea să se afle doar cine este criminalul, misiune care a durat doar câteva ore. Unul dintre prietenii lui Ghenea, care aflase de tragedie, a povestit poliţiştilor că îl văzuse pe acesta în urmă cu câteva zile (în ziua  morţii; conform expertizei legiştilor) împreună cu Grigore Palade.

Descinderea la domiciliul acestuia din urmă avea să confirme suspiciunile: Palade dispăruse de acasă de două zile. Luate la întrebări, rudele aveau să recunoască faptul că acesta le spusese că vrea să se ducă Italia.

Gogu Palade ştia că nu avea cum să iasă legal din ţară şi că sunt şanse să fie deja dat în urmărire, aşa că, după o călătorie epuizantă cu trenul şi „la ocazie” pe ruta Galaţi-Bucureşti- Oradea, a încercat cu disperare să găsească o călăuză care să-l ducă ilegal în Ungaria. Trecuseră deja zece zile de la crimă. Deghizat în autostopist, a apelat la un şofer de TIR, însă acesta văzuse deja la televizor o ştire cu semnalmentele criminalului (care se potriveau perfect cu ale „clientului”), aşa că a anunţat Poliţia. Palade a fost săltat ca din oală, încătuşat şi trimis la Galaţi. Cu toate că în prima fază el a negat că ar avea vreo legătură cu crima, în cele din urmă el a recunoscut fapta. A fost condamnat, în 2003, la închisoare pe viaţă şi, cu toate că a recunoscut ceea ce a făcut, Palade a apelat ulterior la toate tertipurile juridice posibile pentru a lungi procesul. A atacat sentinţa inclusiv la CEDO, pe motiv că totul i-ar fi fost înscenat şi că ancheta a fost abuzivă, ba chiar a făcut contestaţie la executare şi a solicitat întreruperea pedepsei pentru tratament psihiatric de specialitate. Însă toate solicitările i-au fost respinse fără ezitare de către judecători, care au considerat că nu pot să-l lase în libertate, sub niciun pretext, pe autorul unei crime atât de violente.

Sursa

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.