fbpx
MEDICAL

Alexandru Rafila, informații de ULTIMA ORA despre NOUA tulpina de coronavirus

Rafila 2 RzV

Răspândirea noii tulpini cu mutație a coronavirusului trebuie limitată cât mai mult, spune Alexandru Rafila, în direct la Antena 3. Măsurile de blocare a circulației dinspre Marea Britanie sunt binevenite, cel puțin până când se va stabili cu exactitate dacă vaccinul este eficient împotriva noii tulpini.

”Este vorba despre o tulpină mutantă, cu o mutație mai consistentă, pentru că acest virus produce în mod frecvent mutații. (…) Ar avea o transmisibilitate mai mare și lucrul ăsta este preocupant pentru că, în Marea Britanie, primele tulpini de acest tip au fost izolate în data de 20 septembrie. Iar ulterior s-au identificat peste 1.600 de persoane infectate cu această tulpină, și, în mod evident, există o îngrijorare legată de viteza de răspândire a infecției. Asta este prima preocupare.

Alte lucruri, cum ar fi eficacitatea vaccinului față de această nouă tulpină, nu le putem discuta pentru că nu există niciun fel de informații care să arate că vaccinul nu ar fi eficace. Important e să fie evitată sau măcar să fie foarte mult încetinită răspândirea acestei noi tulpini”, este de părere Alexandru Rafila.

Totodată, Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj susține că ”ce se știe până în acest moment este că face virusul să mai infecțios, semnificativ mai infecțios decât tulpina care circulă”.

”Acum motive masive de îngrijorare nu avem, decât din perspectiva faptului că vor trebuie respectate regulile de distanțare sociale, mască, mai sever. Din câte știm, simptomatologia este la fel, simptomele apar cu același calendar.. Deci singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios”, spune Cherecheș.

Expertul în sănătate spune că nu există motive de îngrijorare cu privire la faptul că vaccinul nu va funcționa.

”Vaccinul transmite, de fapt, niște semnale, niște segmente mici de ARN care învață celulele corpului nostru să sintetizeze proteine similare cu proteinele de pe capsula exterioară a virusului. Aceste proteine sunt sintetizate de celulele noastre, expulzate de celule și sistemul nostru imun, în momentul în care le vede, începe să învețe cum să lupte contra lor. Astfel că, atunci când suntem expuși la virusul propriu-zis, care este învelit cu proteina respectivă, sistemul nostru imun recunoaște proteina cu care s-a luptat anterior și o distruge.

Ei bine, această nouă variantă de coronavirus, are aceeași variantă de proteină la exterior. Deci mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc.

Statele membre ale Consiliului Uniunii Europene s-au reunit de urgență în această dimineață după ce noul tip de coronavirus, apărut în Marea Britanie, a fost depistat în mai multe țări.

Ședința are ca scop luarea unor decizii rapide și coordonate la nivelul întregii Uniuni Europene, în cazul acestei crize provocate de apariția noii mutații de coronavirusului descoperită în Marea Britanie.

În urmă cu doar o zi a avut loc o videoconferință în acest sens. Reprezentanții statelor membre au făcut schimb de informații cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte în orele următoare, cum ar fi interzicerea zborurilor din și înspre Regatul Unit, sau noi măsuri privind testarea.

35.928 de cazuri noi au fost raportate ieri în Marea Britanie, țară ce ocupă locul 1 în topul european al numărului infectărilor în 24 de ore. Un număr enorm de îmbolnăviri, ceea ce confirmă exact ce spus specialiștii: că această tulpină de coronavirus este mult mai contagioasă. Însă, din fericire, nu și mai periculoasă.

Mutația circulă deja în afara Marii Britanii
Potrivit consilierului științific al guvernului britanic, această mutație a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra, iar, în prezent, tinde să devină formă dominantă în Marea Britanie și a provocat deja o creștere semnificativă a spitalizărilor în luna decembrie. Astfel încât la Londra și într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricții anti-epidemice.

Mai grav este faptul că această nouă tulpină a coronavirusului SARS CoV2 circulă deja în afara Marii Britanii. Chiar aseară, Italia a confirmat primul caz cu noua tulpină de coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sănătății de la Roma, în timp ce țara a raportat 15.104 cazuri.

Sursa: antena3.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.