ALERTA! Vine dezastrul pentru pensionari! Cine sunt cei care nu-și vor mai putea încasa pensiile

Conform unui studiu, sistemul public de pensii din România va întâmpina o primă mare problemă în perioada 2027-2031, când încep să se pensioneze decrețeii, din cauza scăderii populației, provocată de sportul negativ și de migrație, potrivit Mediafax.

Datele actuale privind evoluţia numărului de locuitori şi a pensionării arată că România va avea o mare problemă cu sistemul public de pensii în momentul în care se vor pensiona decreţeii, potrivit studiului „Declinul populaţiei, accentuarea îmbătrânirii demografice”, realizat de academicianul Vasile Gheţău şi prezentat vineri de CFA România, conform. „Vom avea un «şoc» de creştere a numărului de pensionari asupra sistemului public de pensii, undeva în 2027-2028 până în 2031”, a evidenţiat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, cel care a prezentat studiu. Decreţeii sunt acele persoane născute mai ales în a doua jumătate a anilor 60 şi la începutul anilor 70, după intrarea în vigoare a Decretului nr. 770/1966, care a interzis avortul în România.

România va ajunge la un număr de 16,175 de milioane de locuitori, în 2050, faţă de 19,7 milioane în 2016, scădere provocată doar de cauze naturale – sporul natural negativ, conform studiului citat. Mai mult, ONU estimează că populaţia României va scădea, în 2050, până la 15,694 de milioane, incluzând o migraţie de 425.000 de români, anual, se menţionează în studiul realizat de Vasile Gheţău. „În ultimii ani, noi am avut o migraţie de peste 100.000 de oameni, pe an. Aceste date sunt, totuşi, optimiste”, a remarcat Codîrlaşu.

În plus, evoluţia numărului de pensionării din ultimii zece ani arată că populaţia îmbătrâneşte. „Numărul de pensionări creşte pe măsură ce populaţia României se reduce”, a mai arătat Codîrlaşu. Dacă ponderea pensionarilor din populaţiei era de 17% în 2016, aceasta va urca până la 29% în 2050. „Dacă, în 2015, raportul de dependenţă era de 28%, creşte la peste 50%. Acest factor va pune presiune foarte mare pe sistemul public de pensii”, a subliniat Codîrlaşu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.