ALERTA Vânzarea de copii e “la liber” în România

Vânzarea unui copil nu e infracțiune, decât dacă există exploatare.
O tânără care și-a vândut copilul cu 2.100 de lei a fost achitată.
Dacă adopția implică o sumă de bani, pedeapsa e maximum 7 ani.

România nu e capabilă să aibă legi prin care să-și protejeze copiii, nici la peste 30 de ani de când a devenit raiul adopțiilor internaționale. Imediat după Revoluție, străinii au înfiat peste 12 mii de copii din România, fără să respecte condițiile.

Iar în zilele noastre, cazurile în care un copil e vândut precum o marfă nu sunt pedepsite de justiție, pentru că fapta NU e infracțiune. Cel mai recent exemplu e procesul în care o tânără din județul Sălaj a fost trimisă în judecată, alături de bărbatul care i-a dat 2.100 de lei în schimbul copilului abia născut. DIICOT i-a acuzat de trafic de minori, însă două instanțe i-au achitat pe ambii inculpați. Motivul – legea prevede că vânzarea unui copil nu e echivalentă cu traficul de minori, dacă nu se urmărește exploatarea. Iar procurorii nu au avut astfel de probe.

Mama copilului și cumpărătorul au fost însă condamnați la 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals în declarații. În România, vânzarea de copii e pedepsită doar dacă există o procedură de adopție în derulare. Între 2 și 7 ani riscă cei găsiți vinovați.

Sursa: aleph.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *