ALERTĂ VACCIN | Decesul asistentei austriece | Dozele lotului suspect au fost distribuite în 17 țări europene. „Un milion de doze AstraZeneca, în total”

Semnalul de alarmă a fost tras după ce o asistentă medicală în vârstă de 49 de ani din Zwettl, un oraș din nord-vestul Vienei, a murit în urma unor tulburări severe de coagulare survenite după vaccinare. O altă asistentă medicală din Zwettl, care are 35 de ani și a primit o doză din același lot (ABV 5300), a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează. Christa Wirthumer-Hoche, șeful organismului austriac de supraveghere a pieței medicamentelor AGES, a spus pentru : „Am informat toți colegii din rețeaua europeană întrucât acest lot, care a însumat aproximativ un milion de doze în total, a fost trimis în 17 țări europene”.

Ea nu a nominalizat țările și nu a precizat ce măsuri au fost luate, dacă a fost cazul. AstraZeneca spune că este în contact cu autoritățile austriece și că va susține pe deplin ancheta.

Comitetul de evaluare a riscurilor (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente, care monitorizează siguranța medicamentelor, a discutat cazul luni, spune Wirthumer-Hoche, care conduce și consiliul de administrație al EMA.

AstraZeneca a declarat că toate loturile de vaccinuri împotriva coronavirusului sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase și că nu au existat „evenimente adverse grave confirmate asociate vaccinului”.

Se efectuează o autopsie a asistentei, iar Wirthumer-Hoche a spus că rezultatele vor fi disponibile săptămâna viitoare.

Reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte, iar probleme de coagulare a sângelui nu au fost raportate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!