Alertă! Trump a făcut anunțul: ”Vom lovi Iranul repede și puternic!” Congresul SUA a fost notificat

Continuă războiul, deocamdată al declarațiilor, dintre Statele Unite și Iran. Ultima postare a președintelui Donald Trump este de natură să dea fiori reci iranienilor. Liderul american a anunțat că va lovi Iranul ”repede și puternic” cu o armată evaluată la două trilioane de dolari.

Președintele american Donald Trump a anunțat duminică dimineață că SUA „a cheltuit două trilioane de dolari pe echipament militar”, după ce a avertizat Iranul sâmbătă seară că, dacă va ataca americani sau active americane, atunci țintele iraniene „vor fi lovite foarte repede și foarte greu.”

Cel mai nou tweet despre finanțarea militară vine la câteva zile după ce SUA a efectuat o lovitură aeriană vizată, ucigând comandantul Forței Quds a Corpului Gărzilor Revoluționari Iranieni (IRGC), Qasem Soleimani.

„Suntem cei mai mari și de departe cei mai buni din lume!”, a scris Trump.

El a continuat. „Dacă Iranul atacă o bază americană, sau orice american, vom trimite o parte din echipamentele noastre spre ei … și fără ezitare!”

Într-o serie de tweet-uri cu câteva ore înainte, președintele a spus că mesajul său ar trebui „să servească drept avertisment”, adăugând: „SUA nu mai doresc amenințări!”

Amenințările iraniene

O serie de amenințări iraniene de represalii în urma uciderii lui Soleimani au venit pe parcursul weekendului, ceea ce a dus la răspunsul lui Trump prin Twitter.

„Iranul vorbește foarte îndrăzneț despre vizarea anumitor baze SUA ca răzbunare pentru că a scăpat lumea de liderul lor terorist, care tocmai a ucis un american și a rănit grav pe mulți alții, ca să nu mai vorbim de toți oamenii pe care i-a omorât de-a lungul vieții, inclusiv sute de protestatari iranieni „, a replicat Trump. „El deja ataca Ambasada noastră și se pregătea pentru lovituri suplimentare în alte locații.”

„Iranul nu reprezintă altceva decât probleme de mai mulți ani”, a continuat președintele. „Dacă Iranul lovește vreun american sau bun american, am vizat 52 de site-uri iraniene (reprezentând cei 52 de ostatici americani luați de Iran cu mulți ani în urmă), unele forte importante pentru Iran și Cultura iraniană”

Cererea milițiilor iraniene către Irak

Între timp, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat într-un tweet că „tâlharii Kata’ib Hizballah, deținute de Iran, spun forțelor de securitate irakiene să renunțe la datoria de a proteja ambasada SUA la Bagdad, precum și în alte locații, unde americanii lucrează cot la cot cu oameni irakieni buni.”

„Regimul iranian care a spus guvernului irakian ce trebuie să facă pune în viață patrioților irakieni în pericol”, a adăugat Pompeo.

Trump a notificat Congresul

Sâmbătă, Casa Albă a trimis Congresului o notificare oficială a acțiunii cu drone, care l-a ucis pe Soleimani. Notificarea clasificată a fost trimisă în temeiul unei legi americane din 1973, denumită „Powers War War Act”, care impune administrației să anunțe Congresul în termen de 48 de ore de la angajarea forțelor armate pentru acțiuni militare sau acțiuni iminente.

„Acest document atrage întrebări serioase și urgente cu privire la momentul, modul și justificarea deciziei administrației de a se angaja în ostilități împotriva Iranului”, a declarat președintele Camerei, Nancy Pelosi, într-un comunicat.

Ea s-a declarat procupată pentru decizia „extrem de neobișnuită” de clasificare a întregului document. Ea spune că această clasificare „sugerează că Congresul și poporul american sunt lăsați în întuneric cu privire la securitatea noastră națională”. Un alt democrat a descris notificarea ca fiind „scurtă și insuficientă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.