ALERTA Se MODIFICA salariul minim. Se vor impune REGULI NOI

PSD va depune în Parlament un proiect de lege. Social-democrații vor ca salariul minim să se acorde doar anumitor persoane și numai în anumite condiții. Ei au susținut că este inadmisibil să avem medici, ingineri, maiştri, constructori, şoferi profesionişti, directori în sistemul privat plătiţi cu salariul minim.

PSD va depune în Parlament un proiect de lege potrivit căruia salariul minim se va acorda doar pentru persoanele şi posturile care nu necesită sau nu au vreo calificare.

“Astăzi am decis să depunem în Parlament un proiect de lege pentru a proteja drepturile salariaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie. Este inadmisibil ca într-o ţară europeană să avem medici, ingineri, maiştri, constructori, şoferi profesionişti, directori în sistemul privat plătiţi cu salariul minim! Practic, o treime din numărul total de angajaţi din România (1,7 milioane de persoane) sunt angajate pe salariul minim, deşi peste 80% dintre acestea au cel puţin o calificare”, au scris reprezentanţii PSD pe Facebook.

Ei au arătat că “salariul minim trebuie să redevină un instrument de protecţie socială”. Acesta trebuie să fie valabil doar pentru persoanele apte de muncă care nu au nicio calificare.

“Iar, în acest sens, propunerile PSD pentru modificarea Codului muncii sunt: salariul minim se acordă doar pentru persoanele şi posturile care nu necesită/nu au vreo calificare, salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni”, se mai arată în mesaj.

Citiți și:  DECIZIA luată de Guvern. Informația momentului pentru angajații din România!

PSD: Peste 1,7 milioane de persoane salarizate la nivel de salariu minim
Despre acest proiect de lege a vorbit și prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

„Avem în acest moment peste 1,7 milioane de persoane salarizate la nivel de salariu minim în România, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul de angajați din țara noastră. Împreună, astăzi și zilele trecute, cu specialiștii partidului, am făcut o analiză și am constatat că peste 80% din acești oameni au cel puțin o calificare. Este inadmisibil într-o țară europeană să avem medici, ingineri, maiștri, constructori, șoferi profesioniști, directori, până la urmă, în sistemul privat plătiți cu salariul minim. Vă dau un exemplu: actualul ministru al Sănătății era plătit cu salariul minim la clinica medicală pe care o deține. Acest lucru este inadmisibil. Noi credem că salariul minim trebuie să redevină un instrument de protecție socială valabil doar pentru persoanele apte de muncă care nu au niciun fel de calificare”, a precizat Grindeanu.

Grindeanu a precizat că va fi discutat cu partenerii sociali și va fi depus în Parlament în cel mai scurt timp.

Citiți și:  DECIZIA luată de Guvern. Informația momentului pentru angajații din România!

„PSD va veni cu un proiect de lege în Parlament prin care vom modifica Codul Muncii cu privire la salariul minim și propunem, 1) salariul minim se acordă doar pentru persoanele și posturile care nu necesită sau nu au vreo calificare. 2) salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni. 3) în perioada acordării salariului minim unui angajat, antreprenorul să beneficieze de vouchere pentru formare profesională acordate de stat prin care să califice personalul angajat, iar la finalul acestei angajări să crească nivelul de salarizare în conformitate cu elementele concurențiale din piața muncii. 4) o analiză a sistemului de taxare a muncii pentru venituri mici, plecând de la obiectivul de a crește nivelul deducerilor pentru familiile care au copii, dar și la nivelul contribuțiilor CAS și CASS, dar aici trebuie să fim atenți să nu generăm sărăcie viitoare pentru persoanele care temporar sunt angajate cu salariul minim”, a mai precizat prim-vicepreședintele PSD.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!